Dobbel dose

Hva skulle supertrommeslageren Manu Katché ha gjort uten norsk hjelp? Han gjør det i alle fall veldig bra med assistanse fra noen av våre aller beste folk.

En av de mest etterspurte trommeslagerne på kloden – Manu Katché.

Helt siden den nå 55 år gamle franskmannen med røtter fra Elfenbenskysten slo gjennom internasjonalt på slutten av 80-tallet, så har Manu Katché vært en av de aller mest ettertrakta trommeslagerne uansett sjanger – på Tellus i alle fall. Pop- og rock storheter som Peter Gabriel, Sting og Dire Straits sto lengst fremme i køa, men da vår egen superstjerne Jan Garbarek slo på tråden var det likevel ikke tvil – Katché rydde plass i kalenderen. Første gang et stort norsk publikum fikk høre han sammen med Garbarek var under urframføringa av “The Molde Canticle” i 1990 – som seinere har gått sin seiersgang på cden “I Took Up the Runes”.

Seinere har Katché spilt mye med Garbarek, men de seinere åra har han konsentrert seg i stadig større grad om sitt eget band og sin egen musikk – og nordmenn har vært involvert hele tida. På “Live in Concert”, spilt inn på den berømte jazzklubben New Morning i Paris den 16. juni i år, er det italieneren Luca Aquino, som nylig tok over for Nils Petter Molvær, på trompet, vår egen Tore Brunborg, som har vært med Katché i åresvis, på sopran- og tenorsaksofon og engelskmannen Jim Watson på piano og orgel, som utgjør kvartetten sammen med sjefen.

Katché har akkurat avslutta forholdet til ECM og Manfred Eicher og kommer med liveutgivelsen på et annet tysk selskap, ACT. Det gjør han foran et vilt begeistra hjemmepublikum som får servert ti originalkomposisjoner av Katché. Alle er ikke like minneverdige, men alle er usedvanlig melodiske og vakre og alle får plass til å vise seg fram og Katché forteller oss at han fortsatt både som kompmann og som solist er noe av det aller tøffeste som finnes i denne gata.

Manu Katché sammen med Nils Petter Molvær, Jim Watson og Tore Brunborg.

Foto: Gildas Boclé/ECM Records

Peter Gabriel er ikke i tvil om hvem han foretrekker på trommestolen.

Uvisst av hvilken grunn, men mer eller mindre samtidig så avslutter altså ECM sitt forhold til Katché med ei samleskive der musikken er henta fra hans fire utgivelser på selskapet mellom 2004 og 2012 – “Neighbourhood”, “Playground”, “Third Round” og “Manu Katché”.

Musikken er som den alltid har vært – melodisk, vakker og ofte “sangbar” – og “vi” er representert med Jan Garbarek, Mathias Eick, Trygve Seim, Tore Brunborg, Jacob Young og Nils Petter Molvær. Toppmusikanter fra andre deler av Europa som den polske trompeteren Tomasz Stanko, den walisiske elbassistsen Pino Palladino og den engelske pianisten Jason Rebello, er også hjertelig tilstede og sørger for at kvaliteten på håndverket er av toppklasse hele tida.

“Touchstone for Manu” er en bekreftelse på at Katché er en fantastisk musikant som tiltrekker seg de beste, men som komponist er han ikke i samme klasse. Vakker og pent hele veien, men den store dybden oppdages sjelden.

Manu Katché er en av de aller hippeste trommeslagerne uansett hvilken sjanger vi snakker om og det at han til stadighet inviterer med seg norske musikanter, tar vi som et solid bevis på at også han synes våre gutter har han noe helt spesielt å melde.

Manu Katché

Live in Concert

ACT/Musikkoperatørene

Manu Katché

Touchstone for Manu

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg