En sterk chilener

25 år gamle Melissa Aldana forteller oss klart og tydelig at hun er et av de største saksofontalentene som har dukka opp på svært lang tid.

Et av de største saksofontalentene i verden i dag – chilenske Melissa Aldana.

Melissa Aldana var 6 år ung da hun begynte å spille saksofon hjemme i Santiago i Chile. Egentlig var ikke det noen stor bombe – både faren og bestefaren var begge meget anerkjente saksofonister i det chilenske jazzmiljøet og unge frøken insisterte også på å få “timer” hos pappa slik som mange andre som var innom heimen. Det hele begynte med altsaksofon, men etter at hun hørte Sonny Rollins var vien kort til tenoren. Den arva hun like godt av bestefar og det er den hun spiller på den dag i dag.

Melissa Aldana har akkurat fått vite at hun har vunnet The Thelonious Monk Competition.

På begynnelsen av 2000-tallet besøkte Chick Corea Chile og “freidige” Melissa tok kontakt med Coreas pianist Danilo Perez. Han skjønte raskt at her var det snakk om et unikt talent og veien var kort til USA og Boston der Aldana kunne velge mellom utdanningsinstitusjonene Berklee og New England. Det endte med Berklee og Aldana har hatt giganter som George Coleman, George Garzone og Joe Lovano som mentorer og lærere – det kan høres. Etter at hun var ferdig på Berklee gikk turen til New York der hun fortsatt er bosatt og spiller jevnlig på alle de prestisjetunge klubbene.

Det aller største høydepunktet kom i fjor da hun som 24-åring blei den første kvinnelige instrumentalisten som noensinne vant en av de aller høysthengende prisene i jazzens verden – The Thelonious Monk Saxophone Competition. I tillegg til mye heder og ære og 25000 dollar i cash, så fører også prisen til platekontrakt med Concord Jazz – et tungt selskap med distribusjon over hele kloden og det er den vi får gleden av å hygge oss med fra nå av og i åresvis framover.

Melissa Aldana & Crash Trio – på vei mot stjernene.

Aldana har allerede laga to skiver under get navn, men på små selskaper som ikke har nådd stor oppmerksomhet. Det vil det garantert skje noe med nå. Sammen med sin faste trio med den cubanske trommeslageren Francisco Mela og den chilenske bassisten Pablo Menares – begge bosatt i New York – gikk hun i studio og i løpet av to dager var 10 låter i boks – fire skrevet av Aldana, to hver av de to andre pluss standardlåta “You´re My Everything” og Monks “Ask Me Now” i solotapning.

Vi møter en ung, men likevel uhyre voksen musikant med hele den moderne jazzhistoria innabords. Hun er på svært god vei til å utvikle sin helt egen sound og hun har med seg et band som er så empatisk, godt og samspilt at det er en fryd å bli med på reisa om det er i rein akustisk jazztapning eller i toneganger med klare latinske overtoner.

25 år ung har Melissa Aldana nådd svært langt på kort tid. Hun er i besittelse av et unikt talent og det skal bli svært spennende å følge henne i tiåra som kommer – hun kommer garantert til å sitte i førersetet.

Melissa Aldana & Crash Trio

Melissa Aldana & Crash Trio

Concord Jazz/Naxos Norway

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg