Sjefen over alle sjefer

Chick Corea er uten tvil en av klodens aller beste og mest innflytelsesrike pianister. Her følger et trippelbevis på det sammen med en trio i ultraklassen.

Chick Corea – utadvendt både som menneske og musikant.

Armando Anthony, en hel del bedre kjent som Chick, Corea har i løpet av sine 73 år markert seg som en pianist, komponist og bandleder i det aller ypperste sjiktet. Etter at verden først blei oppmerksom på han for alvor etter samarbeid med giganter som Stan Getz og Miles Davis, så har han i stor grad leda egna band med en rekke forskjellige uttrykk, akustiske og elektriske, og han har uten stans vært med på å stake ut ny kurs. Coreas unike miks fra en jazztradisjon unnfanga av Bud Powell og Bill Evans kobla med hans naturlige latinske røtter, er umiskjennelige og heldigvis stadig tilbakevendende.

Her hjemme har vi vært så heldige å møte han i en rekke konstellasjoner også med norske musikanter, blant annet med Trondheim Jazz Orchestra og seinest i sommer som gjest med Håkon Mjåset Johansen på Kongsberg, der han også bergtok oss sammen med Stanley Clarke i en uforglemmelig kirkekonsert. Med denne nye utgivelsen tar Corea oss med på en triotur av de virkelig sjeldne.

Chick Corea, Christian McBride og Brian Blade – blir ikke mye hippere enn det.

Sammen med “unggutta” Brian Blade på trommer og Christian McBride på bass, har Corea satt sammen en ny trio som nesten sjølsagt inntar verdenstoppen i faget. På salige Club 7 opplevde jeg Corea på trio med trommelegenden Roy Haynes og mesterbassist Miroslav Vitous på begynnelsen av 80-tallet – en magisk opplevelse. Det er mye i samme gata denne trioen også befinner seg, men sjølsagt med sin helt unike “personlighet”. Det vi blir invitert med på her er liveinnpillinger gjort under turneer gjort i 2010 og 2012 over strore deler av kloden og Corea har plukka det beste av det beste siden de fleste konsertene blei tatt opp. Det har ført til rundt to timer med klassisk triojazz av aller beste merke og her får alle tre store rom til å fortelle oss hvem de er både individuelt og ikke minst solistisk. På noen av spora dukker det også opp strålende gjesteartister: På “My Foolish Heart” og “Spain”, henta fra konserter i Madrid, må vite, får vi inderlige lokale bidrag fra den akustiske gitaristen Nino Josele og fløytisten Jorge Pardo og hele ballet blir avslutta med at fruen, Gayle Moran Corea, synger “Someday My Prince Will Come”. Låtutvalget består av kjente og litt mindre kjente Corea-låter, standardlåter og et par klassiske perler i unik Corea-tapning.

Chick Corea har fra første stund utvist en originalitet, en virtuositet og en livsbejaenhet som er helt unik. Det fortsatte han med på de to konsertene på Kongsberg i sommer og det gjør han i dette utmerkede triolaget også. Chick Corea er sjefen over alle sjefer.

Chick Corea Trio

Trilogy

Stretch Records/Concord Jazz/Naxos Norway

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg