Vakkert, sterkt og sårt

Benedicte Torget og Øystein Sevåg har møtt Karin Boyes lyrikk og verden som kanskje ingen andre har gjort før.

Øystein Sevåg og Benedicte Torget har all grunn til å være fornøyd.

Den svenske lyrikeren Karin Boye (1900-41) bli av mange regna som den aller største i vår del av verden og heldigvis blir stadig nye generasjoner oppmerksom på henens lyrikk og livsvisdom. Etter et kortvarig ekteskap, stod hun fram relativt åpent som lesbisk – noe som var forbudt i Sverige på den tida – og i 1941 blei livet for tungt å bære henne og hun valgte å forlate tida.

Karin Boye – et tragisk liv og et stort forfatterskap.

Benedicte Torget er en av dem som oppdaga Boyes lyrikk allerede i tenårene. Hun kjente igjen lengselen hos henne og gleden over naturen. Etter ei 20 års pause fant Torget tilbake til dette unike og tidløse universet – til hennes evne til å se livet i et frø, som hun sier.

Benedicte Torget synger vakkert og har skrevet nydelig musikk.

Her har hun gjennom mange år jobba med å komponere musikk til 13 av Boyes udødelige dikt og måten hun tolker dem på som en usedvanlig uttrykksfull vokalist er med på å gi dem nytt liv. Mange av oss kjenner “Ja visst gör det ont”, og det såre, sterke og vakre diktet er med, men de 12 andre holder også samme standard og viser bredden i Boyes livsanskuelse og Torgets måte å gi tekst liv på.

Øystein Sevåg spiller vakkert og har skrevet flott musikk.

Pianist, komponist og arrangør Øystein Sevåg er den perfekte makker for Torget her med sin inderlige og vâre måte å kle lyrikken, stillheten og budskapet på. Han vet akkurat når han skal være der og ikke minst vet han når det er riktig å holde seg borte.

Sevåg og Torget sammen med en glitrende strykekvartett har gått inn i Boyes verden.

Sammen med en flott norsk strykevartett på mange av spora og Macedonian Radio Symphonic Orchestra på noen, blir “Karin Boye sånger” et storverk bortenfor sjangre som kommer til å leve i mange tiår framover. Denne musikken og denne lyrikken har nemlig tidløshetens stempel på seg og Benedicte Torget og Øystein Sevåg har skrevet seg inn i historiebøkene. Vakkert, sterkt, sårt og mye, mye mer.

Benedicte Torget – Øystein Sevåg

Karin Boye sånger

Present Recordings/Musikkoperatørene

3 kommentarer
  1. Tilbaketråkk: noosa electrician

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg