I ny drakt

Eldbjørg Raknes synger vakre sanger og Oscar Grönberg spiller like flott piano. Bedre lys i høstmørket får du knapt.

En ny superduo er unnfanga – Eldbjørg Raknes og Oscar Grönberg.

Foto: Endre Forbord

Eldbjørg Raknes (44) har i et par tiår allerede vist å være en av de mest spennende, uredde og kreative stemmekunstnerne her til lands – og langt utenfor våre grenser også. Raknes har tatt alle mulige slags sjanser og skryten og prisene, som Buddy-pris, Radka Toneffs minnepris, Rolf Gamleng-prisen og NOPAs Kardemommepris, har stått i kø.

Har det vært nye dører å åpne, så har Raknes gått dit og de seinere åra har hun i stadig større grad bevegd seg i retning fri improvisasjon, der hun har utfordra både seg sjøl og oss, ofte med live sampling og med et “språk” som ikke har vært mulig å forstå på et tradisjonelt vis. Med “You Make Me Feel” tar hun en ny og overraskende u-sving.

Eldbjørg Raknes skuer bakover – og fremover.

Foto: Per Finne

Sammen med den svenske, men Trondheim-bosatte pianisten Oscar Grönberg (27), har Raknes satt seg fore å skue tilbake – og framover.

Her gir de oss 14 stort sett veldig kjente låter som Raknes lærte seg for 20-25 år siden – låter som alle har tidløshetens stempel på seg, men som de to likevel gir noe helt nytt og dermed forteller oss at både låtene og de to har noe unikt ved seg.

Det er låter fra både jazzens standardskatt som “I Will Wait for You”, “Blame It on My Youth” og “Tea for Two” pluss “pop”-låter som Joni Mitchells “River”, “Takes Two to Tango” og “Black Coffee” som står på repertoaret og alt evner Raknes og Grönberg å gi noe helt eget.

Det som i utgangspunktet var en øvelse i Stamsund kirke i Lofoten blei heldigvis tatt opp og om det var de fantastiske omgivelsene der nord som var utslagsgivende vet jeg ikke, men den drøye timen vi får være med på er uansett veldig flott, spennende og annerledes.

Duoinnspillinger med piano og vokal har en flott og sterk tradisjon her hjemme med blant andre Radka Toneff og Steve Dorbrogosz, Sidsel Endresen og Bugge Wesseltoft og Karin Krog og Morten Gunnar Larsen. Det Raknes og Grönberg føyer seg flott inn i denne tradisjonen.

Her får låtene og tekstene masse rom og luft og Raknes tør å stå nakent fram med budskapet sitt. Hennes engelsk er ikke skoleperfekt, men i mine ører gjør det formidlinga enda mer personlig. Av og til synger hun også på kanten av surt – det gjør det også enda mer inderlig og ekte. Når så samarbeidet med Grönberg er av det ekte og nære slaget – vi snakker her om en uhyre moden ung mann – så har “You Make Me Feel” blitt en tilvekst til både duokatalogen og til Raknes´ diskografi som vil bli stående i mange, mange år.

Eldbjørg Raknes – Oscar Grönberg

You Make Me Feel

MYrecordings/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg