Prøysen, Fosse – og Lien!

Helge Lien er en av våre beste og mest allsidige pianister og komponister. Her “møter” han to av våre største lyrikere – Alf Prøysen og Jon Fosse.

Lyden av Prøysen – ei historisk oppsetning.

Foto: Musikk i Hedmark

Vi har akkurat lagt bak oss det store Prøysen-året. Vår nasjonalskald ville ha runda 100 år i fjor og blei behørig markert store deler av året. Det skulle da også bare mangle. Av ymse årsaker rakk ikke jeg å omtale “Lyden av Prøysen” før 2014 takka for seg, men egentlig gjør ikke det noen verdens ting – for mange av oss er det nemlig Prøysen-år hvert eneste år.

Helge Lien og bassist Sigurd Hole, begge fra Hedmark og sistnevnte med´n sjølveste Alf som grandonkel, fikk i oppdrag av stiftelsen Musikk i Hedmark å skrive bestillingsverket “Lyden av Prøysen” og de var neppe vanskelige å be. Det førte til at de skrev ny instrumentalmusikk, nye melodier til Prøysen-tekster og nye arrangementer til eksisterende melodier – 15 sanger i alt.

Vi får være med på urframføringa i Hamar kulturhus i august i fjor og å påstå at de kom til sine egne og blei tatt godt i mot, er ingen overdrivelse. Sammen med et kremlag med vokalistene Kim André Rysstad, Jørn Simen Øverli og Frida Ånnevik, gitaristen Hallgrim Bratberg, bassklarinettisten Håvard Lund, perkusjonisten Birger Mistereggen, saksofonisten Rolf-Erik Nystrøm, slagverkeren Knut Aalefjær og en strykekvartett bestående av Ida Kristine Hansen, Bjarne Magnus Jensen, Anders Nilsson og Audun Sandvik, har Hole og Lien skapt ei ramme som gir tildels udødelige Prøysen-låter nytt liv.

Vi blir servert alt fra “Å, den som var en løvetann” og “Kjæm du i kveld” til “Steinrøysa neri bakken”, “Visa om løgna” og “Du ska få en dag i mårå”. Uansett om det er svært kjente viser eller mer perifere har Hole og Lien greid å løfte fram det usagte – det som sier så mye, det som gjør Prøysen så stor, tidløs og udødelig. De sier sjøl at de prøver å uttrykke en tanke som streifer sinnet, en morsom assosiasjon eller en dyp fortvilelse. Og du verden som de har greid det!

Dette er så storslagent som vel tenkelig, men likevel så nedpå som Prøysens univers alltid ber om. Publikum i Hamar kulturhus var tydelig begeistra og det hadde de all grunn til. Dette er nemlig en hyllest til den største som vil bli stående i nye 100 år.

Helge Lien, Anne Marit Jacobsen og Ruth Wilhelmine Meyer går inn i Jon Fosses verden.

Foto: CF Wesenberg

Hver gang sangeren Ruth Wilhelmine Meyer leser Jon Fosse, kanskje den største norske forfatteren og lyrikeren hvor som helst i verden nå, så får hun små, nye glimt av innsikt. Det førte etterhvert til ønsket om å lage musikk av/med/til noen av hans dikt. Sammen med skuespilleren Anne Marit Jacobsen og pianisten og komponisten Helge Lien, har stemmekunstneren Meyer laga “Stein til stein” – en flott og annerledes hyllest av og til Jon Fosse.

Alle de tre kunstnerne er sidestillt – noen ganger er det resitatøren som ligger lengst fremme, andre ganger pianisten og andre ganger igjen sangeren. Uansett så har de som mål å løfte fram de spesielle, djupe og underlige tankene til Fosse – og av og til kan det hende at også noen andre enn Meyer får små glimt av innsikt….

Jon Fosses verden er ikke den enkleste å ta seg inn i – har jeg skjønt. Anne Marit Jacobsen, Helge Lien og Ruth Wilhelmine Meyer gjør en flott og inderlig jobb med å åpne den opp og ta oss med inn i den.

Alf Prøysens lyrikk vil aldri gå av moten.

Alf Prøysen (1914-1970), født Alf Olafsen, på Rudshøgda i Ringsaker blei allerede i sin egen levetid en nasjonalskald og et levende ikon. Han var på alle vis folkets mann og hans tidløse viser og lyrikk har evighetens stempel på seg.

Jon Fosse er kanskje på vei til å få samme status som Henrik Ibsen i den store verden.

Jon Fosse (1959) er født i Haugesund og bor nå i Statens æresbolig Grotten ved Slottet i Oslo. Fosse nyter stor respekt og beundring både som skuespillforfatter, lyriker og romanforfatter og blir ofte nevnt som kandidat til Nobelprisen i litteratur. I musikalske sammenhenger har han tidligere jobba mye sammen med saksofonisten Karl Seglem.

Helge Lien – Sigurd Hole

Lyden av Prøysen

Grappa/Musikkoperatørene

Jon Fosse – Anne Marit Jacobsen – Helge Lien – Ruth Wilhelmine Meyer

Stein til stein

Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg