En inderlig norsk-afrikaner

Aldri hørt om Andreas Loven? Da er vi i tilfelle to, men gjør som jeg og lytt til erfarne fjellfolk: her er ei ny stemme med mye vakkert på hjertet.

Buddy Wells og Andreas Loven fører flotte samtaler.

Foto: Nicolai Bauer

Historia om 33 åringen fra Oslo er både god, spennende og nesten utrolig. Etter å ha fullført sivilingeniørstudier i Trondheim og gjort klar dressen for straight jobb i den virkelige verden, så var han på konsert med Tord Gustavsen Trio. Underveis i den konserten skjønte han at det var musikk han skulle drive med – ikke dressrelaterte saker. Likevel tok det noen uker før han sa opp jobben, søkte opp Gustavsen på Gule sider og ba om – og fikk – pianotimer og samtaler om både dette og hint.

Nå var ikke Andreas Loven noen nykommer til pianoet – han hadde spilt siden han var 6 år, men det var altså først i 2005, som 23-åring, han innså “alvoret”. Derfra gikk turen etterhvert til, av alle steder, Sør-Afrika og jazzstudier. Grunnen var hovedsakelig at Loven også er en ihuga surfer og han og kona fant ut at det var det optimale stedet for å kombinere de to lidenskapene.

Loven og Wells i aksjon i Sør-Afrika.

Av mer eller mindre forståelige årsaker har derfor Andreas Loven passert godt under radaren her hjemme, men med debutalbumet “Nangijala” forteller han oss at han har tatt med seg mye av seg sjøl og norske musikalske impulser til Sør-Afrika og mye av Afrika tilbake til oss.

Loven er en stor lyriker og har så definitivt lært mye av Gustavsen, men han har samtidig skapt seg sitt eget uttrykk. Bortsett fra Bent Fabricius Bjerres “Flåklypa” – et originalt valg kan man trygt si – så har Loven skrevet all musikken og her er det mye inderlighet, søken, personlighet og vakker kulturell miks.

Med seg har han den meget langt framskredne sør-afrikanske tenor- og sopransaksofonisten Buddy Wells – en musikant med et stort navn på hjemmebane og det er til å fatte.

De to har så til de grader truffet hverandre og her føres det vakre, gode og underfundige samtaler egnet til å skape glede, undring og til å bli klokere av. På to av spora er også vokalisten Spha Mdlalose med og gir musikken ytterligere krydder.

“Nangijala” er spilt inn i Cape Town i fjor sommer. Den egner seg der sør, den egner seg i nord og den egner seg i Thailand der disse linjene er forfatta. Den egner seg garantert ellers rundt om på kloden også.

Andreas Loven foretok et modig valg. Basert på “Nangijala” var det et helt korrekt valg også.

Andreas Loven

Nangijala

Losen Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg