Fri Frith

Den engelske gitaristen Fred Frith er blant de mest grensesprengende innen faget. Her kommer to utmerkede eksempler på det.

Med Fred Frith involvert er ikke en gitar bare en gitar lenger.

Lotte Anker er danskenes frijazzapostel.

Fred Frith er en etterhvert 65 år ung innovatør som helt siden 70-tallet, i grensesprengende rockegrupper som Henry Cow og Art Bears, har vært en kompromissløs musikant. Frith la ganske raskt fotballøya bak seg og satte kursen for USA og nye utfordringer og, i tillegg til å bidra i en rekke musikalske konstellasjoner, så jobber han også som professor ved Mills College i Oakland, California.

Denne doble dosen med Frith åpner med et av mange møter han har hatt med dronninga av dansk frijazz, saksofonisten Lotte Anker. De to hadde spilt sammen under Copenhagen Jazz Festival sommeren 2010 og benytta samtidig anledninga til å sette av noen timer i studio.

De gir oss åtte musikalske landskapsmalerier som uten unntak er unnfanga der og da – slik de nesten alltid er når Anker og Frith er involvert. Her skapes det spenninger, teksturer og samtaler som ingen andre på kloden kunne ha skapt. Lydarsenalet de to – spesielt Frith – har tilgang til er intet mindre enn voldsomt og unikt og de to forteller oss at de er utstyrt med en kjemi og empati som har ført til enda mer styggvakker musikk.

Barry Guy og Fred Frith – brothers in arms.

Bassisten Barry Guy og Frith kommer fra den samme øya og jobba sammen såvidt det var for rundt 40 år siden – uten at Guy kan huske det! For Frith blei det en inspirerende opplevelse og noe han hadde ønska å gjenta. I 2007 dukka muligheten opp – i Guys nye hjemland Sveits – og her foreligger resultatet. Lydlandskapene blir helt annerledes enn i møtet mellom Anker og Frith, men det musikkfilosofiske utgangspunktet er mye det samme: det som skjer det skjer.

Både bassen og gitaren blir utnytta på høyst personlige vis og samtalene blir deretter. Dette er heller ikke musikk som er låtbasert i tradisjonell forstand – her er det store lerett som blir spent opp og der mange farger blir benytta.

Barry Guy og Fred Frith venta lenge med gjenforeninga. Det var kanskje grunnen til at de hadde ekstra mye på hjertet.

Lotte Anker – Fred Frith

Edge of the Light

Intakt Records/MusikkLosen

Fred Frith – Barry Guy

Backscatter Bright Blue

Intakt Records/MusikkLosen

3 kommentarer
  1. Tilbaketråkk: MDR1 and BCRP
  2. Tilbaketråkk: pk studies
  3. Tilbaketråkk: in vitro biowaiver

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg