De hippeste kattene

Ole Henrik Giørtz og Lars Saabye Christensen har mye til felles – ikke minst katter!!!

Lars Saabye Christensen og Ole Henrik Giørtz har endelig funnet tilbake til hverandre.

Foto: Knut Koppang

Samarbeidet mellom pianist og komponist Ole Henrik Giørtz og en av vår tids aller største forfattere, Lars Saabye Christensen, går helt tilbake til slutten av 90-tallet. Da så prosjektet “Skrapjern og silke” dagens lys både på cd og ikke minst på en minneverdig konsert under Moldejazz. Sikkert av mange årsaker har samarbeidet ligget brakk noen år og “Det kromatiske minnet” forteller oss at det var på høy tid at det blei tatt opp igjen.

Mange av tekstene handler om katt – dette usedvanlige vesenet som mange av oss har et nært og sterkt forhold til. Disse tekstene er henta fra diktsamlinga “Mann for sin katt” som kom ut i 2000 og som jeg har plukka fram med glede flere ganger og lest høyt for huskatten Miles. “Katt er jazz” har Saabye Christensen skrevet i en hilsen i samlinga og du verden så rett han har. Med sin forunderlige humor og evne til å betrakte disse fantastiske vesenene, vet jeg ikke om noen andre som er i nærheten av Saabye Christensen til å “hylle” katten. Han er sjøl med og resiterer noen av diktene og i tillegg bidrar Kristin Kajander, Heidi Gjermundsen Broch, Karen Rosenberg Olsen, Elin Rosseland og the one and only Terje Strømdahl på vokal.

Husets katt, selveste Miles, setter pris på både boka med kattedikt og “Det kromatiske minnet”.

I tillegg er også en del av tekstene og musikken henta fra “Den blå kofferten”, et bestillingsverk til Festspillene i Nord-Norge i 2008, samt en suite skrevet i 1995 og dedikert til Maj Sønstevold.

Ole Henrik Giørtz viser sitt mangfold og sitt store talent via “Det kromatiske minnet” – et talent som vi alt for sjeldent får møte. De forskjellige låtene får helt forskjellig innpakning fra solo cello til “fullt band”. Uten unntak viser Giørtz oss at han vet hvordan Saabye Christensens lyrikk skal løftes fram og “Det kromatiske minnet” har blitt et vakkert og sterkt visittkort som både to- og firbeinte vil få mye glede av. Miles er fan allerede!

Giørtz + Saabye Christensen

Det kromatiske minnet

Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg