Ny supergruppe

Verdens beste trommeslager, Jack DeJohnette, har sitt sammen sitt drømmeband fra hjembyen Chicago.

Hvilket band! I sommer står de på scena under Moldejazz.

I forbindelse med Jack DeJohnettes 70 års dag fikk han tilbud fra jazzfestivalen i sin fødeby Chicago om å åpne festivalen i 2013. Det kunne han gjøre med det bandet han sjøl ønska å sette sammen. DeJohnette, som har spilt med “alle” fra Charles Lloyd, via Miles Davis til Keith Jarrett, var ikke vanskelig å be. Han tenkte raskt tilbake til hvor og med hvem det heile starta og den som var ledestjerna på begynnelsen av 60-tallet var pianisten og bandlederen Muhal Richard Abrams. På skolen møtte DeJohnette saksofonistene og fløytistene Roscoe Mitchell og Henry Threadgill. Alle tre har store navn på grunn av sine unike uttrykk og med Larry Gray på bass og cello, som DeJohnette spilte med første gang i 1994, var Special “Legends” Edition Chicago en realitet.

Den 29. august 2013 stod de på scena sammen for første gang i Pritzker Pavilion Millennium Park med ca 10000 – de fleste bysbarn – begeistra tilstede. To dagers øvelse var unnagjort og kvintetten så dagens lys for aller første gang sjøl om DeJohnette hadde spilt med alle tidligere, men altså ikke sammen. Det er akkurat denne konserten vi får gleden av å være med på her.

Jack DeJohnette – hippere trommespill serveres ikke på bygdene nå til dags.

Det er ikke vanskelig å skjønne på både spillet til sjefen og hans introduksjoner mellom låtene at dette var ei høytidsstund også for han. Alle bortsett fra Gray hadde med seg musikk til smorgasbordet og det er ikke vanskelig å “høre” røttene tilbake til det legendariske kollektivet AACM fra Chicago som Abrams stod i spissen for og som de andre var viktige ingredienser i. Dette er også spennende og innovativ moderne musikk med røtter tilbake og med blikket fremover. De fem stortrives sammen og utfordrer og lar seg utfordre hele veien – det var også mye av grunnlaget for AACM.

Fire av disse fem, Gray er en ukjent størrelse for meg, er musikanter av ypperste verdensklasse. De har basert alle sine karrierer på å være kompromissløse og det er de så avgjort fortsatt sjøl om de er godt voksne herrer. Sjøl om de i stor grad har vært fra hverandre siden midten av 60-tallet, så har de på ingen måte mista hverandre. På det første møtet er det en type kommunikasjon som ikke læres noe sted – enten så er den der eller så er den ikke der. Dette er tøft, søkende og originalt. Jeg vet definitivt hvor jeg skal være den julidagen de inntar Moldejazz.

Jack DeJohnette

Made in Chicago

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg