De ustoppelige

Hvor tar de det fra? Vi snakker om en av verdens heftigste jazztrommeslagere – Paal Nilssen-Love og hans mentor, Frode Gjerstad. Her kommer tre nye eksempler på deres enorme kreativitet.

Ballister med Paal Nilssen-Love i sentrum.

Saksofonisten, klarinettisten og bandlederen Frode Gjerstad begynner etter hvert å bli en veteran – en kompromissløs sådan. Den av hans “læregutter” som har nådd aller lengst, Paal Nilssen-Love, er nok en av jazzens aller mest hardtarbeidende leiesoldater – han er på reisefot kloden rundt godt og vel 200 dager hvert eneste år.

I trioen Ballister, som har eksistert siden 2009 og som med “Worse for the Wear” gir ut sin femte cd, møtes cellisten og elektronikeren Fred Lonberg-Holm og Dave Rempis på alt-, tenor- og barytonsaksofon, begge amerikanere, og vår egen Paal Nilssen-Love på trommer og perkusjon.

De to sistnevnte er energibomber av en annen verden, og innspillinga gjort på klubben Constellation i Chicago i mars i fjor, forteller oss om en trio med sjelsfrender som snakker det samme språket og som utfyller hverandre med dynamiske og musikalske virkemidler.

Frode Gjerstad Trio med Steve Swell uten sikkerhetsnett.

Etter å ha lært seg å si i i sin fødeby Molde, flytta Nilssen-Love til Stavanger som liten gutt. Foreldrene, som begge er kunstnere, kom raskt i kontakt med Frode Gjerstad som har vært frijazzens ukronede føringsoffiser i Norge helt siden 70-tallet. Det unge stortalentet Paal traff sjølsagt Gjerstad og de har holdt kontakten helt siden den gang.

Her møter vi de to sammen med den meget utadvendte og ekspressive bassisten Jon Rune Strøm på konsert i Chicago – på det samme stedet som Ballister spilte inn sin skive, Constellation – og med seg har de også fått en av frijazzens aller tøffeste trombonister, amerikanske Steve Swell. Jovisst er de tre “låtene” frijazz – kompromissløs sådan også, noe annet skulle tatt seg ut – men denne novemberdagen i fjor var det en mildere utgave av arten vi blir servert. Det forteller oss bare at Gjerstad & Co har en voldsom palett å hente fra.

John Stevens, Eivin One Pedersen og Frode Gjerstad – Detail – fra 1982.

Til slutt kommer det en ikke så reint liten skatt. “First Detail” er nemlig Gjerstads utgivelse nummer 100. Den aller første var “Backwards and Forwards” med gruppa Detail og her er de igjen – sirkelen er slutta!

Av en eller annen merksnodig årsak har “First Detail”, som blei spilt inn før “Backwards and Forwards”, blitt liggende på vent i over 30 år. Opptaket blei gjort på bandets første turné høsten 1982 og det som skulle ha vært en kvartett, blei en trio fordi bassisten Johnny Dyani ikke rakk den første jobben. Det betyr at Gjerstad, som her spiller både tenor- og sopransaksofon, bassklarinett og altfløyte, er omgitt av sine gode venner Eivin One Pedersen (1956-2012) på piano, orgel og andre tangentinstrumenter og den engelske legenden John Stevens (1940-1994) på trommer. Seinere forlot One Pedersen bandet, mens Dyani kom tilbake. Det er flere årsaker til at “First Detail” har blitt liggende på været, men den viktigste er nok at Gjerstad ikke har makta å høre på opptakene fordi det har vært for mange og for sterke følelser involvert. Gjerstad har også vært usikker på kvaliteten i sitt eget spill, men det har han absolutt ikke noen grunn til – dette låter nemlig framifrå på alle slags vis.

Frode Gjerstad har vært, er og kommer for alltid til å være kompromissløs i forhold til sin søken etter ærlig, personlig og unik musikk. Han har vært, er og kommer til å bli værende en stor inspirasjonskilde for generasjoner av musikere og andre enstusiaster som er tiltrukket av frijazz. På mange vis får vi nå endelig høre hvordan det hele starta og “First Detail” fra 1982 holder på alle vis mål også i 2015. Det gjør fortsatt Frode Gjerstad og Paal Nilssen-Love også!

Ballister

Worse for the Wear

Aerophonic Records/barejazz.no/catalyticsound.com

Frode Gjerstad Trio with Steve Swell

At Constellation

Circulasione Totale/frodegjerstad.com/catalyticsound.com

Detail

First Detail

Rune Grammofon/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg