Inderlige samtaler

Pianisten Vigleik Storaas og saksofonisten Tor Yttredal fører samtaler det er godt å få låne øre til.

Vigleik Storaas er en pianist av ypperste internasjonale klasse.

De to vestlendingene Vigleik Storaas og Tor Yttredal tilhører det vi vel kan kalle mellomgenerasjonen i norsk jazz. De har begge runda 50 med et par års margin og, sjøl om de kommer fra henholdsvis Bergen og Stord, så møttes de for alvor først på den berømte jazzlinja i Trondheim på begynnelsen av 80-tallet.

Storaas har blitt værende i byen med det fallerte fotball-laget, mens Yttredal har flytta til Stavanger og blitt sjef for jazzundervisninga ved universitetet der.

Til tross for at det har blitt en viss geografisk avstand mellom de to, så hersker det liten tvil om at de musikalske bånda på alle slags vis fortsatt er tette.

Tor Yttredal er en saksofonist som fortjener mye mer oppmerksomhet.

Tidligere har vi møtt de to ofte sammen med vokalister. I bandet Fair Play var det først Elin Rosseland som tok det ansvaret og seinere engelske Norma Winstone.

Nå er de to mutters aleine – Storaas med sine 88 tangenter og Yttredal med sin sopransaksofon. Skiva er spilt inn i Italia og den musikalske empatien er noe så voldsomt til stede – at det er to sjelsfrender som møtes skinner tydelig gjennom. Mesteparten av stoffet er skrevet av de to – hver for seg – mens standardlåtene “I Love You” og “Answer Me, My Love” – i en fantastisk vakker versjon – avslutter ballet. De to perlene forteller oss også litt om skivas eneste svakhet – ikke alle originallåtene er like evige.

Dette er kammerjazz av ypperste merke og den noe uvanlige instrumenteringa klinger nydelig.

Storaas har henta mye fra idéverdenen til Bill Evans og noe forteller meg at Yttredal har brukt en time eller to sammen med Wayne Shorter. Uansett så framstår de som to musikanter med helt unike stemmer og “Chamber” kommer til å bli værende ei lita perle i åresvis fremover.

Vigleik Storaas & Tor Yttredal

Chamber

Inner Ear/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg