En ny verdensfusjon

Felespilleren Nils Økland har laga sin helt unike musikk med sitt strålende nye band.

Sigbjørn Apeland, Mats Eilertsen, Rolf-Erik Nystrøm, Nils Økland og Håkon Mørch Stene – litt av et band.

Foto: Ellen Ane Eggen

Gjennom samarbeid med blant andre Christian Wallumrød, Løver og Tigre, deLillos, Kari Bremnes, Åsne Valland Nordli og Bjørnar Andresen, og i seinere med “rockebandet” Lumen Drones og med improbandet 1982, har Nils Økland enten på hardingfele, fiolin eller viola d´amore, vist alle med åpne ører at han er en grenseløs musikant.

Han har skrevet musikk for film, ballett og teater og i stadig større grad vist seg fram som en unik utøver med egne band også. Kanskje litt overraskende har ECM-sjef Manfred Eicher fatta voldsom interesse for vestlendingen med djupe røtter i folkemusikken, men som har skapt en fusjon mellom den og såkalt kunstmusikk og improvisasjonsmusikk – langt fra tradisjonell jazzmusikk.

Økland sier sjøl at han gjennom 30 år som profesjonell fiolinist har bevegd seg fritt mellom klassisk musikk, balkansk folkemusikk, rock, punk, jazz og impro – og ikke minst norsk folkemusikk. Alt dette har nå blitt til en usedvanlig vakker, sterk og personlig hybrid – “Kjølvatn”. Poesi, inderlighet, ettertanke, energi, interaksjon – alt dette er begreper som dukker opp i forbindelse med denne musikken som får anledning til å utvikle seg sakte, og til noe så uendelig vakkert.

Sigbjørn Apeland på harmonium eller trøorgel, Mats Eilertsen på bass, Rolf-Erik Nystrøm på alt- og barytonsaksofon og Håkon Mørch Stene på perkusjon og vibrafon, utgjør dette usedvanlig empatiske nye bandet til Økland og du verden for noen lykkevalg han har gjort når han har valgt akkurat disse. Det har ført til en helt unik sound – en sound som passer dette musikalske budskapet bortimot perfekt.

Det å befinne seg i kjølvannet til Nils Økland Band er en av årets store opplevelser – slått fast allerede før vi blar over til april på kalenderen.

Nils Økland Band

Kjølvatn

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg