Blir e hippere nå så….

Jens Fossum har vist seg som en jazzens arbeidshest i mange år. Her forteller han oss at han fortjener mye mer av rampelyset.

Hip, hippere, hippest – Jens Fossum.

43 år unge Jens Fossum har, etter studier både på jazzlinja i Trondheim og på University of Miami, vært en sentral brikke i norsk jazz- og musikkliv. Han har i stor grad spilt ei altfor beskjeden rolle sammen med blant andre Sigurd Køhn, Trond Viggo Torgersen, Randi Tytingvåg, Hilde Louise Asbjørnsen og i gruppene Moment og Fossum-Aarum Quartet der han også spiller sammen med sin saksofonspillende bror, Håvard.

I alle disse, og en rekke andre sammenhenher, har Fossum vist seg fram som en usedvanlig allsidig og virtuos bassist – det være seg både på den store fela og på elbass.

Hvem sin idé det var at det endelig var på tide at den blide trønderen skulle få tre fram i rampelyset med egen musikk og hele sitt arsenal av basser og andre strengeinstrumenter vites ikke, men god var den i alle fall.

Fossum har skrevet alle de ni låtene og innspillingene er gjort mellom mellom 2005 og 2013. Veldig mye av musikken er fusioninspirert, men aldri glatt som den sjangeren har fått stempel på seg for å være. Her er det sprudlende livsglede og virtuost spill – ikke minst urgroovy basspill: Fossum er utstyrt med fingerferdigheter langt utover det vanlige for å si det mildt. Tankene går til salige Jaco Pastorius mer enn en gang, for å si det slik. Fossum har henta inspirasjon fra en rekke kulturer – fra øst til vest, fra Europa til Latin-Amerika og fra Afrika til India – vi snakker fusjon også på det området.

Når Fossum, som trakterer bass, elbass, cello, picollo bass, piccolino mini bass, roland midi bass, gitarer, tangentinstrumenter, trommer, perkusjon, er-hu, pipa og mandolin her, så har invitert med seg noen av sine aller beste musikervenner som broder Håvard og Børge Are Halvorsen på ymse treblåsinstrumenter, Anders Aarum og Jørn Øien på tangenter, Ivar Thormodsæther, Tor Bjarne Bjelland, Hermund Nygård og Håkon Mjåset Johansen på trommer og perkusjon samt de amerikanske vennene Bud og Melvin Smith på trombone og trompet, så blir “Bass Detector” en musikalsk feststund.

Jens Fossum har usedvanlig mye å melde – også lengst fremme i lydbildet.

Jens Fossum

Bass Detector

Ozella Music/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg