Atomic med ny utblåsning

Atomic er blant klodens beste liveband. Nå har Paal Nilssen-Love forlatt trommekrakken. Kan det fungere likevel? Noe så voldsomt!

Fredrik Ljungkvist, Ingebrigt Håker Flaten, Håvard Wiik, Magnus Broo og skårungen Hans Hulbækmo – ny, flott utgave av Atomic.

Atomic fortalte oss allerede fra unnfangelsen i 2000 at vi hadde med en organisme å gjøre som hadde noe helt eget å fare med – som ville til steder ingen hadde vært tidligere. Gjennom godt og vel 10 skiveutgivelser og turnering kloden rundt en rekke ganger, har det kommet stadig bekreftelser på at det fortsatt er slik. Men Atomic var liksom Magnus Broo (trompet), Ingebrigt Håker Flaten (bass), Fredrik Ljungkvist (saksofoner og klarinett), Paal Nilssen-Love (trommer) og Håvard Wiik (piano). Det kunne liksom ikke være noen andre – eller kunne det det? Nå har vi fått svaret og det er et klart og tydelig ja.

Paal Nilssen-Love, en av verdens mest uttrykksfulle, energiske og travleste trommeslagere, valgte å si takk for seg etter bortimot 15 år. Bandet med den sanseløse energien skulle altså finne en erstatter for energibomba fra Stavanger. Leitinga og utfordringa kan ikke ha vært enkel, men sjølsagt fant de han til slutt på jazzmetropolen Tolga i Østerdalen – vi snakker om Hans Hulbækmo som var 11 år da Atomic-skuta la fra land.

Ljungkvist og Wiik som står for låtene, som så ofte før, og det tar ikke mange sekundene å slå fast at dette er Atomic i superslag, men på en litt annen måte enn før. Landskapene bandet befinner seg i, et unikt sted med røtter i både det frie og det strukturerte, er nok det samme, men Hulbækmo er sin helt egen personlighet oppi dette og gir bandet og musikken andre farger enn det Nilssen-Love gjorde. For meg har han blitt en flott ny vitamininsprøytning – sjøl om Nilssen-Love alltid vil bli savna. Jeg tror enkelt og greit at alle involverte hadde godt av dette byttet.

Atomic har gjennom mange år hatt en solid status rundt om på kloden. Med “Lucidity” bekrefter de at de fortsatt fortjener den. Bandet har fått en solid revitalisering og framstår like sultent og spennende som noensinne.

Atomic

Lucidity

Jazzland Recordings/Universal

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg