Olga + Per = Sant

Olga Konkova og Per Mathisen er strålende musikanter – både hver for seg og sammen. Her kommer det to ypperlige og forskjellige bevis på begge deler.

Per Mathisen, Olga Konkova og Gary Husband – en urheftig trio.

Den russiskfødte pianisten, komponisten og bandlederen Olga Konkova har bodd så lenge i Norge at vi tar sjansen på å kalle henne norsk. Her har hun gjort mye siden ektemann Per Mathisen “overtalte” henne til å bli med til furet værbitt – alt fra å spille med Jon Christensen til Øystein Sunde. Uansett i hva slags setting vi har møtt henne, så har hun vist oss hvilken eminent musikant hun er.

Mathisen møtte Konkova (45) – eller var det motsatt? – mens de studerte sammen på Berklee i Boston på begynnelsen av 90-tallet. Siden 1994 har de vært bosatt i Norge og gitt oss en rekke prov på hvilken kapasitet de er i besittelse av.

Med “The Goldilocks Zone” – en hyggelig sone et stykke ute i verdensrommet – har Olga Konkova i mine ører gitt oss sitt aller flotteste visittkort så langt. Både med suiten og med en del enkeltstående låter, som passer ypperlig inn i helheten, viser hun seg fram som en komponist i det aller øverste sjiktet. Musikken er søkende, vakker, melodisk og inderlig og ikke minst uhyre personlig.

Når Konkova, som stort sett spiller akustisk, men smakfullt elpiano også såvidt det er, har invitert med seg sin ektemann på bass og den engelske multiinstrumentalisten Gary Husband på trommer og perkusjon – han spiller stort sett tangenter i bandet til John McLaughlin – så ligger det meste til rette for at dette skal bli et høydepunkt både i plateåret 2015 og i Olga Konkovas karriere. Makeløst vakkert og bra er det!

Ruggero Robin, Gergo Borlai og Per Mathisen – blir ikke mye mer funky enn dette.

Sjøl om Konkova og Mathisen jobber mye sammen, så finner de også tid og plass til å gi seg sjøl andre utfordringer også. Per Mathisen er, i tillegg til å være en utmerka akustisk bassist, også en superfunky elbassist som stortrives i de fleste musikalske sjangre. Jazzrock, fusion eller hva man enn ønsker å kalle det, er så avgjort en av dem og på sine turer rundt omkring i Europa har han truffet to sjelsfrender som passer perfekt til slike samtaler. Ungarske Gergo Borlai på trommer og italienske Ruggero Robin på gitar, to helt ukjente størrelser for meg, er glitrende instrumentalister som passer som hånd i hanske med låtene som Mathisen i stor grad har skrevet.

“Ospitalità Generosa” – tittelen viser til all gjestfriheten reisende musikanter møter på over alt – er drittøff og urfunky jazzrock av internasjonal toppklasse. Ferdig snakka.

Olga Konkova og Per Mathisen hører med der oppe uansett hva slags parameter som blir brukt. Det er også sant!

Olga Konkova Trio

The Goldilocks Zone

Losen Records/MusikkLosen

Per Mathisen-Ruggero Robin-Gergo Borlai

Ospitalità Generosa

Alessa Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg