Over alle grenser

Afrikanske tradisjonsmusikere møter nordiske jazzmusikanter. Det blir det spennende musikk av.

Monoswezi gir oss varm og annerledes musikk langt utenfor boksen.

Bandnavnet Monoswezi er henta fra den første stavelsen i landene de fem musikantene kommer fra: Mozambique, Norge, Sverige og Zimbabwe. Jeg fikk ikke med meg bandets første og svært kritikerroste utgivelse, “The Village”, som kom i 2013 – både CNN, Financial Times, The Independent og The Guardian skrøt bortimot hemningsløst av fusjonen mellom afrikansk tradisjonsmusikk og et jazzuttrykk fra våre breddegrader.

Nå er oppfølgeren på plass og vokalisten Hope Masike, som også spiller mbira – tommelpiano med metall”tangenter” – og som spiller ei sentral rolle gjennom hele skiva, fra Zimbabwe, er en åpenbaring med sitt transparente uttrykk. Calu Tsemane fra Mozambique synger også samt bidrar på perkusjon og gitar. Fra Norge/Sverige er saksofonisten og klarinettisten Hallvard Godal, bassisten Putte Johander og trommeslageren, perkusjonisten, munnspilleren og trøorgelmannen Erik Nylander mer enn hjertelig tilstede.

Innspillinga er gjort i Johanders studio på den bilfrie øya Koster på den svenske vestkysten og settingen stemmer – veldig.

Utgangspunktet er tradisjonsmusikk stort sett Masike har tatt med seg som de andre har omfavna med både respekt og åpne sanser. Masike synger på et språk som heter shona som jeg har en mistanke om at de færreste av oss skjønner. Det gjør ikke det aller minste for jeg er sikker på at de med åpne sanser vil skjønne stemninga og varmen i historiene uansett. Hva tekstene handler om? Leiting etter en ny kjæreste, bryllupsfeiring, en bønn om beskyttelse av familie og venner, en sang om at vi må ta vare på miljøet vårt – temaer vi kjenner fra andre deler av verden også, men som vi aldri har fått servert slik.

Masike og Tsemane har musikken og sangene i ryggmargen, mens “våre gutter” møter dem med et friskt og nysgjerrig sinn. Til sammen har det blitt et uttrykk som snakker til oss her ved Nordpolen, men som samtidig helt sikkert vil finne venner på helt andre steder på kloden også. Annerledes, varmt og vakkert.

Monoswezi

Monoswezi Yanga

Riverboat Records/World Music Network/Playground

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg