En av de beste

Terri Lyne Carrington er en av jazzens aller hippeste trommeslagere. Her kommer det glitrende eksempler på det fra flere deler av hennes karriere.

Terri Lyne Carrington – tøffere enn toget.

Terri Lyne Carrington runder 50 litt seinere i år. I rundt 40 av dem har vi først hørt om og seinere hørt en rekke eksempler på hvilken usedvanlig spennende og dyktig trommeslager – og til dels også vokalist – hun er. For de som ikke har fått med seg alle etappene i hennes karriere kommer det her ei oppsummering på noe av det hun har gjort – i alle fall på det tyske selskapet ACT.

Carrington var med andre ord ei barnestjerne og spilte med Clark Terry som 10-åring. Født og oppvokst i en musikerfamilie i Boston var veien kort til Berklee og alle gigantene som jobba og studerte der. Fra ung alder blei Jack DeJohnette hennes mentor og etterhvert har hun jobba med “alle” inkludert Stan Getz og Wayne Shorter. Mitt første møte med Carrington var med akkurat Getz da legenden gjorde sin siste jobb i Molde like før han gikk bort på begynnelsen av 90-tallet. I stadig større grad har Carrington leda sine egne prosjekt og da vokalstjernene Angélique Kidjo, Dianne Reeves og Lizz Wright stod på scena sammen i Molde for et par år siden, så var det Carrington som leda det hele fra trommekrakken.

“The ACT Years” er henta fra tre album utgitt i henholdsvis 2002 og 2004. “Jazz Is a Spirit” er hennes debut på selskapet og er et funky, men stort sett akustisk visittkort med giganter som Herbie Hancock og trompeteren Wallace Roney som strålende bidragytere.

I 2002 kom også den fransk/vietnamesiske gitaristen Nguyên Lês hyllest til Jimi Hendrix – “Celebrating Jimi Hendrix”. Der får vi møte den rocka Carrington i låter som “Manic Depression” – med fantastisk afrikansk vokal av Aïda Khann, “Voodoo Child”, “Purple Haze” og “If 6 Was 9”. Beintøft og rocka så det holder!

Carringtons andre soloutgivelse på ACT kom i 2004 og heter “Structure”. Der har hun med seg et lekent og litt overraskende lag med den tidligere Yellowjackets-bassisten Jimmy Haslip, den litt på sida-altsaksofonisten Greg Osby og gitaristen Adam Rogers. Her får vi møte en litt mer søkende og eksperimenterende Carrington. Samtidig viser hun oss også sin allsidighet når hun synger Joni Mitchells “Ethiopia” på det samme albumet. Og hvem synger “Purple Haze”? Riktig gjetta!

Terri Lyne Carrington er en både allsidig og fantastisk trommeslager. Dessuten er hun en mer enn kapabel vokalist og bandleder i toppklasse. Mer makt til Terri Lyne Carrington!

Terri Lyne Carrington

The ACT Years

ACT/Musikkoperatørene

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg