Finvær på gang

Kevin Dean tar værforbehold med sin nyankomne “Weather Permitting”. Det er det absolutt ingen grunn til – her er det finvær fra start til mål for amerikaneren/canadieren som vi mer enn gjerne regner (sic….) for litt norsk.

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Kevin Dean er klar uansett – med god musikk.

Foto: Torill Kove

Godt og vel 60 år unge Kevin Dean kjenner vi godt her hjemme både fordi han har bodd her noen år og jobba mye med norske musikanter. I 1997 ga han ut “Over at Ola´s” sammen med Bjørn Alterhaug, Dag Arnesen, Ole Jacob Hansen – aka Ola og Knut Riisnæs. Året etter kom det nok ei skive, “Venous Lake”, på det norske selskapet Gemini Records, men da med “utenlandske” musikanter, gitaristen Louis Stewart og bassisten Neil Swainson. Når han i tillegg er gift godt norsk med Oscarvinner Torill Kove – i tillegg til å spille som en gud, så regner vi han gjerne som litt norsk. Nå har han sendt oss et musikalsk visittkort fra sin hjemby Montreal, der han er professor ved McGill University, og det er nok en bekreftelse på at Dean er en komponist og musikant av aller ypperste klasse.

Kevin Dean er en trompeter i verdensklasse.

Foto: CF-Wesenberg

Med en klassisk bopkvintett bestående av Dave Laing på trommer, Janis Steprans på saksofoner, Alec Walkington på bass – hvilket navn for en bassist! og André White på piano, tar Dean, født og oppvokst på gård i Iowa, USA, oss med på ei rundreise bestående av 10 flotte og svært så “allsidige” originalkomposisjoner.

To av låtene er inspirert av bopgiganter som har betydd mye for Kevin Dean, nemlig saksofonisten Benny Golson og pianisten Barry Harris. Det forteller oss mye om hvilket landskap vi befinner oss i. Her skapes det mange fine stemninger og spenninger, som oftest i medium tempo. Deans medmusikanter, som er totalt ukjente for meg, holder alle meget høy standard og spesielt Steprans, med solide røtter i Golson- og Dexter Gordon-tradisjonen, kler Dean utmerket.

“Weather Permitting” er et uhyre stilsikkert, varmt og flott visittkort fra “norske” Kevin Dean.

Måtte Torill Kove få mange flere priser og utmerkelser også her hjemme – her om dagen blei hun tildelt den høythengende Anders Jahres kulturpris – og ta med seg ektemann og trompeter i toppklasse når hun stikker innom. Vi vil høre mye mer av Kevin Dean.

Kevin Dean Quintet

Weather Permitting

Addo Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg