Frem fra glemselen

Chico Freeman var på vei til å bli en av verdens ledende tenorsaksofonister. Så forsvant han. Nå har han dukka opp igjen – i Sveits.

Chico Freeman og hans sveitsiske bassist Heiri Känzig.

Foto: Marcel Meier

Helt siden Chico Freeman (66) først viste seg fram i Europa med blant andre Jack DeJohnette og Elvin Jones, var det åpenbart at her hadde man med et stort talent å gjøre. Freeman, sønn av Chicago-legenden Von Freeman, fulgte i sin fars fotspor og valgte tenorsaksofonen som sitt hovedinstrument. Med sin kraftfulle og robuste tone med røtter i både bebop og frijazz, tok han opp arven etter både sin far, John Coltrane og etterhvert også Joe Henderson. Potensialet var det ikke noe feil med, men likevel “forsvant” Freeman fra det store rampelyset og har først nå de seinere åra dukka opp igjen. Her sammen med den sveitsiske bassisten Heiri Känzig forteller han oss at både kraften, vitaliteten og visjonene fortsatt er til stede.

Freeman og Känzig møttes mer eller mindre tilfeldig for to år siden da Freeman trengte vikar i kvartetten sin. De skjønte raskt at de hadde noe sammen som måtte videreføres. Känzig, bosatt i Wien og med ei fortid i blant annet Vienna Art Orchestra, er et nytt bekjentskap for meg, men viser seg å være en meget allsidig herre med en stor og varm tone og med en ro i spillet sitt som tyder på at han er typen som ikke har det minste å bevise og dermed gjør det på en avslappa måte.

Repertoaret, som uten unntak er basert på vakre og melodiske låter de to har skrevet, samt Bobby Timmons´ klassiker “Dat Dere” og John Coltranes “After the Rain”, egner seg til ettertanke og at den store ro skal senke seg. De to har mye å melde både hver for seg og ikke minst i dialogene de fører og for en som hadde store opplevelser med Chico Freeman for noen år siden, er det spesielt hyggelig å høre at han er med oss med uforminska kraft fortsatt.

Chico Freeman – Heiri Känzig

The Arrival

Intakt Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg