Fantastisk hyllest!

Det er 50 år siden John Coltrane ga oss “A Love Supreme”. I forbindelse med jubileet for en av jazzens virkelige høydepunkt, kommer denne flotte gjenutgivelsen – både på cd og dvd – med en av de som virkelig kan gjøre verket med verdighet – Branford Marsalis.

Branford Marsalis Quartet slik den så ut i 2003.

I 1965 lanserte John Coltrane “A Love Supreme”. To år seinere gikk han ut av tida, men denne komposisjonen – og religionsfilosofiske betraktninga – viste seg allerede mens ikonet levde å være noe helt spesielt. Musikere i generasjonene som har kommet etter har vist til dels voldsom respekt for “A Love Supreme” og ikke veldig mange har tatt sjansen på å gjøre egne versjoner. Et meget flott og verdig unntak er John McLaughlin og Carlos Santanas versjon fra 1973, men de to tok kun for seg den første av de fire delene verket består av.

Med sin aller beste kvartett gjennom om en etter hvert lang karriere, gikk Branford Marsalis på scena på den berømte jazzkluben Bimhuis i Amsterdam i 2003. Joey Calderazzo på piano, Eric Revis på bass og Jeff “Tain” Watts på trommer og sjefen sjøl, på utelukkende tenorsaksofon, tok for seg hele komposisjonen og de knappe 50 minuttene er en utblåsning i stor jazzmusikk man sjelden opplever.

Marsalis hadde på ingen måte noen ambisjon om å tråkke i Coltranes fotspor – til det var/er respekten alt for stor. Han og kvartetten var derimot mer enn moden nok til å ta musikken til nye steder. Her har vi med fire giganter å gjøre og ikke minst et kollektiv som har kommet under Coltranes hud og budskap og som samtidig flytter musikken videre. Alle leverer på et skyhøyt nivå, men noen av solosekvensene til Calderazzo og Watts – og Marsalis – er på et nivå man sjelden opplever og du verden som publikum i Amsterdam gir uttrykk for det. Det er en intensitet og temperatur i disse tolkningene jeg svært sjelden har hørt maken til.

Innspillinga har også vært tilgjengelig tidligere, men i forbindelse med 50-års markeringa fant heldigvis noen kloke sjeler ut at det ville være på sin plass å gjøre den tilgjengelig igjen. Pakka inneholder både en cd og en dvd med strålende bildeproduksjon samt masse intervjuer med blant andre Coltrane-tolkere som Michael Brecker, David Sánchez og Miguel Zenón. Det aller flotteste og viktigste her er likevel intervjuet med Alice Coltrane, som forteller om hvordan verket ble til – Coltrane “låste” seg inne på arbeidsværelset sitt i dagesvis til han var helt ferdig.

Ingen eller ingenting kan kan måle seg med originalen, men måten Branford Marsalis Quartet hyller Coltrane og “A Love Supreme” på her er likevel mesterlig.

Branford Marsalis Quartet

A Love Supreme – Live in Amsterdam

Marsalis Music/OKeh Records/Sony Music

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg