Strenge herrer!

Bandet Touché! forteller oss at det gror godt bak Hot Club de Norvège også her hjemme.

Touché! gir stringswing-musikken noe nytt.

Stringswing er en kultur som har holdt seg levende og vital helt siden ikonet Django Reinhardt mer eller mindre på egen hånd etablerte den på 30-tallet. Geniet Reinhardt – her kan virkelig betegnelsen geni benyttes – utvikla en stil basert på øst-europeisk tradisjonsmusikk, sigøynermusikk og swingjazz ingen hadde hørt maken til tidligere. Reinhardt gikk bort allerede i 1953 kun 43 år ung, men spora han har satt er uutslettelige.

Her hjemme har Jon Larsen, både med den årlige Djangofestivalen og ikke minst med Hot Club de Norvège, tatt vare på og videreutvikla både sjangeren og kulturen. Derfor er det garantert mange flere enn Larsen og menigheta som synes det er stas at yngre musikanter også tar opp stafettpinnen og fører arva videre slik som bandet Touché! med gjester gjør med sitt debutalbum “Gypset”.

Etter hva jeg har skjønt har Touché! eksistert siden starten på dette tiåret og når herrene har en snittalder på 26, så er det noe som ikke “rimer” her. Det er det heldigvis likevel og grunnen til at gitaristene Johan Tobias Bergstrøm og Bård Helgerud, som også synger, bassisten Fredrik Solberg og fiolinisten Håkon Aase, som også spiller med Mathias Eick i en helt annen sjanger, holder på med dette uttrykket er en åpenbar fascinasjon for og kjærlighet til denne tidløse musikken.

I all hovedsak spiller Touché! musikk de har skrevet sjøl – alle unntatt Aase komponerer. Det gjør de så avgjort med respekt for tradisjonen, men tar den også med inn i vår tid. I tillegg byr de på “Autumn in New York” der den meget lovende vokalisten Live Foyn Friis gjester og på Neil Sedakas klassiker “One Way Ticket to the Blues”, er det Helgerud som tar seg av vokalen på et fortreffelig vis. Ellers er også Georg Reiss, på enten klarinett eller taragato, gjest på tre av spora.

Touché! er et flott kollektiv med gode solister og de viser oss at det er mange muligheter til å ta stringswing-tradisjonen videre og løfte den fram til stadig nye generasjoner. Django lives!

Touché!

Gypset

Hot Club Records/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg