To av framtida

Harald Lassen og Christian Meaas Svendsen er to av dem som kommer til å dominere norsk jazz i tiråra som kommer. Duplex er et godt eksempel på det.

Harald Lassen og Christian Meaas Svendsen har noe helt eget på hjertet.

Det er et stort privilegium å få anledning til å dykke ned i så mye musikk som en musikkskriver gjør. Det fører til at horisonten blir utvida – at man får stadig påfyll fra en rekke forskjellige kilder. Det fører også til at man blir plaga med dårlig samvittighet fra tid til annen fordi det er fysisk umulig å rekke over alt postmannen fyller kassa med. En del blir liggende for alltid uten at det blir lytta på eller anmeldt. Noe blir liggende, men kommer til slutt opp til overflata. Duplex sin utgivelse “Én”, som blei utgitt i mditen av april, tilhører den siste kategorien – heldigvis.

Duplex har eksistert siden 2010. Saksofonist, og her også vokalist og pianist, Harald Lassen, og bassist og vokalist Christian Meaas Svendsen, møttes på Musikkhøyskolen og kjemien var til stede fra første dag. Den prisbelønte kvintetten Mopti, der begge er med, var oppe og gikk umiddelbart og Duplex fulgte ikke så lenge etter.

Dette er duoens tredje utgivelse og jeg må bryte sammen og tilstå at begge de første gikk meg hus forbi av årsaker jeg allerede har nevnt.

Jeg skjønner raskt at jeg må ha gått glipp av mye hygge og mye spennende og original musikk. De to går ofte opp i en større enhet, og det er absolutt mulig å skjønne begrunnelsen til tittelen, og det de gir oss i løpet av disse knappe 40 minuttene er ni låter de har skrevet sånn cirka halvparten av hver. De forteller oss at de er strålende improvisatorer med egne stemmer, men de mer enn antyder at de også er fascinert av popmusikk. Låtene glir elegant over i hverandre og danner en helhet som er herlig å bli tatt med på. Emilie Lidsheim på fiolin og Sverre Kyvik Bauge på cello er gjester underveis og er med å understreke det vakre og originale budskapet.

Duplex byr oss stemninger og en inderlighet som er sjelden og kun deres. Harald Lassen og Christian Meaas Svendsen har, sin unge alder til tross, allerede etablert seg som viktige stemmer både her hjemme og utaskjærs og i tiåra som kommer så kommer de til å bli stadig viktigere. Duplex er en flott og viktig enhet.

NB Duplex blir å høre under Oslo Jazz Festival i neste uke.

Duplex

Én

NORCD/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg