Minst like tøff som toget

Hippere og tøffere kollektiv enn Elephant9 skal du ganske langt ut på landet for å finne. Når så den svenske gitaristen Reine Fiske blir invitert med som gjest så blir det nesten urhipt.

Torstein Lofthus, Nikolai Hængsle Eilertsen, Ståle Storløkken og Reine Fiske – du verden!

Fra det første livemøtet og debut cden “Dodovoodoo” i 2008 var det egentlig ikke så mye tvil: Elephant9 var en sjangerfri trio som kunne åpne nye dører og som kunne snakke til et publikum langt utenfor både jazz- og rockemenigheta. Med Nikolai Hængsle Eilertsen, som i tillegg til å traktere elbass her også spiller akustisk gitar og perkusjon, Torstein Lofthus på trommer og perkusjon og Ståle Storløkken på orgel, elpiano og en hel rekke akustiske og elektriske tangentinstrumenter, har Elephant9 siden den gang bare fortsatt å utvide horisonten og lager i dag musikk som de er helt aleine om – det gjorde de forsåvidt i 2008 også, men altså i stadig større grad. Man kan trygt si at herrene har satt Skotselv, Øystese og Dombås – vi snakker musikkmetropoler av rang her – på kartet så det holder!

De fem låtene varer i godt og vel 76 minutter, den lengste i godt over 20, og det sier det meste om at musikken, som er spilt inn i Kungsten Studio i Sverige, får all mulig tid til å utvikle seg i det tempoet den ber om sjøl. To av låtene er skrevet av Storløkken, to er kollektivt unnfanga og det betyr at gjestegitaristen Reine Fiske – som ofte og gjerne er det – også er med på unnfangelsen. Den femte er en fantastisk versjon av “You Are the Sunshine of My Life” og jeg tipper det er mange som “wondrer” om det stemmer, men lytt godt så hører man at Storløkken er innom det verdensberømte temaet mange ganger i en slags “Bitches Brew”-versjon anno 2015. Drittøft og en versjon Steveland Morris garantert vil digge fælt hvis den noen gang kommer hans vei.

Reine Fiske, med bakgrunn fra svenske kultband som Dungen og The Amazing, men med norske røtter han også, gir Elephant9 en ny dimensjon – ei klar ekstra stemme – hver gang han plugger inn. Han passer enkelt og greit perfekt inn i dette kollektivet.

Elephant9 er et liveband av en annen verden, men også hjemme i stua eller hvor musikk kan spilles høyt, så egner de seg også på et framifrå vis. Vi har med fire svært langt framskredne individualister å gjøre som egner seg veldig i dette organiske kollektivet. Mye tøffere enn dette blir det faktisk ikke.

PS Om noen dager står Elephant9 på scena på Rockefeller sammen med ingen ringere enn Terje Rypdal. Ikke kom å si at du ikke blei advart!

Elephant9 with Reine Fiske

Silver Mountain

Rune Grammofon/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg