From Klette with Love

Jon Klette og Paal Nilssen-Love er musikanter, bandledere og plateselskapsdirektører som ikke bryr seg nevneverdig om trender.

Large Unit på USA-turné tidligere i sommer.

De to sjelsfrendenes karrierer har tatt ganske så forskjellige retninger. Paal Nilssen-Love har hele verden som si leikegrind om det er med sine egne band og prosjekter, mens Jon Klette dessverre har lagt saksofonen på hylla på grunn av sjukdom. Heldigvis får vi nye eksempler på hvem de er og var som musikanter – både hver for seg og sammen.

Et av Nilssen-Loves viktigste uttrykkssteder de par siste åra har vært hans Large Unit. Husker jeg ikke feil var bandet et resultat av et initiativ fra festivalene i Trondheim og Molde og etter den suksessfulle sjøsettinga var det ingen tvil i Nilssen-Loves hode om at dette bandet både var liv laga og måtte holdes i gang sjøl om det sikkert har vært utfordrende – ikke minst på grunn av bandets størrelse og alle praktiske og økonomiske problemer det førte med seg.

Når man kjenner til Nilssen-Loves ustoppelige energi, kontaktnett og evne til å få til det han setter seg fore, så er det likevel ikke så overraskende at Large Unit har lagt store deler av både Europa, USA og Canada for sine føtter. I sommer har bandet vært på en lengre turné på den andre sida av dammen, men før de satte seg på flyet var det Europa som stod på lista og det er deler av jobben på den kjente jazzklubben Bimhuis i Amsterdam den 7. mai vi får være med på.

Med Thomas Johansson på trompet, Mats Äleklint på trombone, Julie Kjær på altsaksofon, Klaus Holm på alt- og barytonsaksofon, Per Åke Holmlander på tuba, Ketil Gutvik på gitar, Tommi Keränen på elektronikk, Jon Rune Strøm og Christian Meaas Svendsen på bass og Andreas Wildhagen og sjefen sjøl på trommer, så blir vi invitert med på ei låt som varer i knappe 25 minutter – skrevet av Nilssen-Love – som er ei dynamisk og organisk reise som bare Large Unit er i stand til å legge ut på. Det hele begynner stille og undrende før det tar av i ymse retninger for så å roe seg ned igjen mot slutten.

Large Unit er noe av det mest spennende kollektiv som finnes der ute og “Rio Fun” er nok en bekreftelse på det.

Jon Klette – en ekte jazzmann.

På grunn av sjukdom er dessverre ikke Jon Klette i stand til å spille lenger. Vi som har opplevd han i diverse konstellasjoner, spesielt med det heftige bandet Jazzmob, synes det er usedvanlig synd. Klette viste oss at han er en altsaksofonist og bandleder med en egenart og kompromissløshet av de sjeldne.

Derfor er det spesielt hyggelig at han har funnet fram opptak gjort på Herr Nilsen i Oslo cirka 2003 som bekrefter alt dette. Sammen med Nilssen-Love på trommer, Per Zanussi på elbass og Jørn Øien på ymse elektriske tangentinstrumenter, så tar Klette oss med på en utflukt som forteller oss hvilken kapasitet han var både som saksofonist, bandleder og komponist. Halvparten av de seks låtene har Klette skrevet sjøl, mens Ornette Colemans “Law Years” og “Prime Time” og “Honky Tonk” fra Miles Davis´ “Get Up With It” utgjør resten.

Dette er tidløs musikk skapt av en usedvanlig empatisk kvartett – du verden som de trives sammen! Vi har med fire musikanter å gjøre som har hele den moderne jazzhistoria inne og som er i stand til å ta den videre – veldig stas!

Jon Klette har gitt ut musikken på sitt eget selskap – på LP. Kjøper du den, og det bør du jo, så finner du også en cd som ekstrabonus. Musikken er like bra der også!

Large Unit

Rio Fun

PNL Records/Musikkoperatørene

Jon Klette

Electro Gravity

Jazzaway Records/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg