I tosomhetens himmel

Cæcilie Norby og Lars Danielsson har funnet hverandre på alle mulige vis. Heldigvis har de valgt å dele det med alle oss andre også.

Cæcilie Norby og Lars Danielsson inviterer oss til å bli med på de gode samtalene.

Foto: Tor Hammerø

En danske og en svenske i Norge – bedre kan det vel nesten ikke bli i samforståelsens ånd! For de av oss som har fulgt Cæcilie Norby og Lars Danielsson, både hver for seg og sammen, så kommer det så avgjort ikke som noen overraskelse at en kveld sammen med de to blir en høytidsstund.

Vi har med to strålende musikanter å gjøre og når de så har funnet fram til et duospråk basert på empati, kjærlighet – både til hverandre og musikken – og joie de vivre eller livsglede, så blei også dette møtet foran et svært så velvillig og begeistra publikum på Victoria av de minneverdige.

De to har en på mange måter felles musikalsk oppvekst. Først blei de introdusert for klassisk musikk, så blei det pop/rock før jazzen kom til å spille ei stadig meir sentral rolle. Nå har de miksa det heile sammen i ei stor “gryde” som Norby kaller det.

Det betyr at de gir oss vakre og unike versjoner av alt fra Joni Mitchells “Both Sides Now”, via David Bowies “Life on Mars”, Bob Dylans “Like a Rolling Stone” til ekstranummeret – Leonard Cohens “Hallelujah” som ellers er utspilt, men ikke sammen med disse to. I tillegg fikk vi Ravelmusikk med Norbys tekst, Danielssons nydelige “Toccata”, standardlåta “How High the Moon” med Norbys ikke fullt så hemmelige drøm om å være trommeslager – noe hun gjør vokalt på et unikt vis, “Girl Talk” – dedikert to all the bitches og en av mine favorittlåter, Milton Nascimentos “Ponta de Areia”, tolka av Danielsson slik kun bassister i verdensklasse kan. Hans variasjon mellom cello og bass og bruk av forinnspilte underlagsstemninger er alltid gjort med den største fingerspitzgefühl.

Norby og Danielsson hadde publikum, noen hadde reist i timesvis for å oppleve duoen, med seg og i sin hule hånd fra første til siste tone. Så mange overraskelser blei vi ikke bydd på, men det gjør heller ingenting: når musikk er gjort så inderlig og empatisk som i dette møtet så holder det herfra til evigheten.

Cæcilie Norby & Lars Danielsson

Nasjonal jazzscene Victoria, Oslo

28. august 2015

For alle dere andre fra landsende til landsende, og i alle andre land for den saks skyld, er det det heller ingen grunn til å bryte sammen i krampegråt for at dere ikke var tilstede. Dette var nemlig dagen for duoens aller første skiveslipp sammen. På “Just the Two of Us” får vi servert mange av de samme låtene – og en hel del andre – men også skiva begynner og slutter på samme måte som konserten med “Both Sides Now” og “Hallelujah”. Det er bare å la høsten, vinteren, våren og sommeren komme – mange ganger. “Just the Two of Us” kan og vil være med oss til sinnets forlystelse til evig tid!

Cæcilie Norby & Lars Danielsson

Just the Two of Us

ACT/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg