Polsk-norsk riksdag

Den fantastiske polske fiolinisten Adam Bałdych har møtt Helge Lien Trio. For et møte det har blitt!

Helge Lien, Frode Berg, Adam Bałdych og Per Oddvar Johansen spiller så håret reiser seg – på et par av dem i alle fall!

Av en eller annen årsak er det slik at enkelte instrumenter “slår gjennom” på et helt spesielt vis i diverse land. Danske jazzbassister har det vært mye snakk om og de seinere tiårene har norske trompetere inntatt en liknende posisjon. Når det gjelder jazzfiolinister så har Polen alltid hatt en viktig posisjon. Michał Urbaniak er nok den mest kjente, men Zbigniew Seifert, som døde av kreft bare 32 år ung, har så avgjort vært med å legge lista høyt for de som kommer etter. 29 år gamle Adam Bałdych har allerede fortalt jazzverdenen at han er en mer enn verdig arvtaker og med “Bridges”, med norsk tonefølge på samme nivå som han sjøl befinner seg, forteller han oss at sammen med blant andre Ola Kvernberg vil han være med å styre framtida for moderne jazz med fela som solistinstrument.

Bałdych er en romantiker og melodiker av aller ypperste klasse. Det høres tydelig at han har klassisk bakgrunn, teknikken hans er av det briljante slaget, men han har makta overgangen til jazz og improvisasjon på et forbilledlig vis. Som det sies i diktet “Bridges”: “We built bridges and take you to the other side”.

Jeg vet ikke hvor mye eller lenge Bałdych har samarbeida med pianist Helge Lien, bassist Frode Berg og trommeslager Per Oddvar Johansen. Ut i fra samspillet og empatien som strømmer ut av høytalerne virker det nesten som om de har vokst opp sammen.

Bałdych har skrevet nesten all musikken. Tittellåta har han gjort sammen med Lien mens Massive Attacks “Teardrop” avslutter ballet.

Dette er musikk så inderlig, vakker og personlig som det er mulig å ønske seg og Bałdychs hyllest til sin kjære Karina er en kjærlighetserklæring av de aller vakreste.

Som den oppvakte vil skjønne vil jeg ikke ha det aller minste mot å møte denne kvartetten på ei norsk scene jo før jo heller. Herved er tipset overbrakt arrangører fullstendig vederlagsfritt. Inntil det skjer er “Bridges” en utmerket erstatning.

Adam Bałdych & Helge Lien Trio

Bridges

ACT/Musikkoperatørene

4 kommentarer
  1. Tilbaketråkk: study of drugs
  2. Tilbaketråkk: Caco2 experimental setups
  3. Tilbaketråkk: pk and pd studies

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg