Fyrrige hvite italienere

Stefano Battaglia, Enrico Rava og Gianluca Petrella er noe av det aller beste italiensk jazz noensinne har bydd på.

Stefano Battaglia Trio – triojazz av aller ypperste merke.

Stefano Battaglia er en erfaren pianist, komponist og bandleder. Dette er hans sjette ECM-utgivelse og til tross for en smakssans av de sjeldne, så har han ennå til gode å slå gjennom på verdensbasis – i alle fall i vår del av verden.

Nok en gang er det trioformatet som er Battaglias foretrukne. Som på “The River of Anyder” fra 2011 så er det landsmennene Roberto Dani på trommer og Salvatore Maiore på bass som er Battaglias følgesvenner og det er lett å fatte at disse tre har kjemien på plass.

Denne gangen møter vi trioen utelukkende med musikk av den amerikanske komponisten Alec Wilder (1907-1980). Han var en storhet, men fikk aldri den samme statusen som for eksempel Irving Berlin og Cole Porter, med både klassisk musikk og standardlåter på repertoaret. Her, fra en konsert i Torino i april fjor, gir de oss sju av Wilders låter – “Where Do You Go?” er kanskje den mest kjente – i relativt lange og inderlige tolkninger stort sett i balladetempo. De inviterer oss inn i en vakker klangverden der interaksjonen mellom de tre er helt avgjørende og den er på plass fra første anslag.

Stefano Battaglia har studert Alec Wilders vakre og særs melodiske musikk i 20 år. Det er det lett å fatte og begripe og bli bergtatt av. Hvis man er ute etter å møte høsten med vakker, melodiøs, inderlig og klangrik musikk, anbefales absolutt Stefano Battaglia Trio og “In The Morning”.

Enrico Rava Quartet med Gianluca Petrella som gjest – vi snakker høy kvalitet.

Den italienske jazzmusikanten som har gjort seg mest bemerka utenfor landets egen grenser, er nok utvilsomt trompeteren, komponisten og bandlederen Enrico Rava (76). I mange tiår har han samarbeida med kremen av internasjonale storheter som de amerikanske gitaristene John Abercrombie og Pat Metheny, vår egen trommelegende Jon Christensen og storbandikonet Gil Evans.

I stadig større grad har han rekruttert unge, italienske musikere til sine band de seineste åra. Med gitaristen Francesco Diodati, bassisten Gabriele Evangelista og trommeslageren Enrico Morello på laget er det absolutt ingen grunn til å gå utafor Italias grenser – her er det skyhøy standard både individuelt og kollektivt. Når Rava så nok en gang har invitert med seg en annen av Italias store stjerner, trombonisten Gianluca Petrella – han har også spilt på tre av Ravas andre ECM-utgivelser siden 2003 – så har lagoppstillinga på “Wild Dance” alt i seg til å skape minneverdig musikk.

Bortsett fra ei spontant unnfanga låt i studio i Udine i Italia, så har Rava skrevet all musikken. Det betyr 13 låter som spenner over et stort spekter. Mye av musikken er veldig nedpå, kontemplativ og vakker, men den godt voksne Rava nekter seg ikke heftige utflukter i et fyrrig hardbop-landskap heller.

“Wild Dance” har blitt nok en bekreftelse på at Enrico Rava med sin høyst personlige, litt såre og søkende tone i trompeten fortsatt hører hjemme i verdenstoppen.

Dessuten viser Battaglia, Rava og Petrella pluss de medsammensvorne at Italia har klassemusikanter på en rekke instrumenter. Ciao!

Stefano Battaglia Trio

In The Morning – Music of Alec Wilder

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Enrico Rava Quartet w/Gianluca Petrella

Wild Dance

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

3 kommentarer
  1. Tilbaketråkk: disease models
  2. Tilbaketråkk: pharmacokinetics pk
  3. Tilbaketråkk: DMPK

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg