Landets hippeste søstre

Ane og Mari – med “etternavnene” Brun og Kvien Brunvoll – er to unike vokalister, komponister og låtskrivere. Nå beviser de det igjen – samtidig, men hver for seg!

Ane Brun er mer enn klar for den store verden.

Jeg har stilt spørsmålet før, men gjentar det gjerne for jeg har ikke fått noe svar: hva er det Inger Johanne Kvien Brunvoll og Knut Anker Brunvoll har putta i frokostblandinga ved vannkanten i Molde som har fått frem slike fantastiske formidlere som Ane og Mari og den utmerkede fotografen Bjørn?

Mens vi venter på svaret kan vi nok en gang glede oss over to bortimot gigantiske vitnesbyrd fra søstrene. Som Jan Garbarek sa om ei ny musikk han kom med for noen år siden: akkurat det samme, men helt forskjellig. Slik er det med musikken til Ane og Mari også – det er mye slektskap i den, men den låter helt forskjellig.

“When I´m Free” er Anes sjette studioalbum og i mine ører hennes klart beste, åpne, “utleverende” og fremtidsretta. Hun forteller oss at hun er ei moden kvinne som allerede har et levd liv å spille på og som gjennom sine tekster er personlig uten å bli privat. Hun tar stilling, hun utfordrer både seg sjøl og oss og hennes lyrikk, for det er det faktisk, ligger på et helt annet nivå enn hva vi blir servert av pop- og rockforfattere ellers på Tellus.

Ane sier sjøl at en sjukdomsperiode for noen år siden, og måten hun kom seg gjennom den på, har vært inspirasjonen til denne reisa og det er en mye lysere Ane Brun vi møter her enn tidligere. Tematikken i tekstene er ikke nødvendigvis av de lyseste. Her dreier det seg om sjølbedrag, miljøspørsmål, likestilling, feminisme, om det å slippe fri/bli sluppet fri og kjærlighet, men denne gangen er altså ramma til Ane den mest tilgjengelige jeg har opplevd.

Ane Brun er også blant de vokalistene på denne kloden som det tar kun et hundredel å kjenne igjen. Hun er i besittelse av et særpreg og et personlig bumerke som ingen andre er i nærheten av og det er sjølsagt også årsaken til at hun allerede har et stor publikum verden rundt. Når hun så omgir seg med noen av Sveriges aller dyktigste musikanter i grenselandet mellom jazz og rock – Dan Berglunds groovy bass-spill på mi favorittlåt “Directions” er verdt inngangspengene aleine – så framstår “When I´m Free” som så heilstøpt som vel mulig.

Stein Urheim og Mari Kvien Brunvoll – et fantastisk og unikt lite univers.

Mens Ane tok turen rundt omkring i Europa som gatesanger før Stockholm blei permanent (?) stoppested, dro lillesøster Mari til Bergen. Først studier og etterhvert samarbeid med gitaristen, bassisten, vokalisten og gudene vet hva Stein Urheim. Sammen og hver for seg har de skrevet all musikk og alle tekster til “For Individuals Facing the Terror of Cosmic Loneliness” – hvilken tittel!!!!

Samarbeidet har vart i snart 10 år og dette er duoens tredje album sammen. Jeg har opplevd Mari i alt fra soloutgave sittende på gulvet omgitt av alle sine duppeditter og med hennes vokal i sentrum til en usedvanlig spennende konsert på Kongsberg i sommer der det lille storbandet Ensemble Denada var hennes reisefølge. Mari egner seg utmerket uansett konstellasjon, men en hel del forteller meg at duoen med Stein Urheim kanskje er hennes favorittprosjekt likevel.

Begge spiller et utall instrumenter og synger. De lager lydlandskap så unike at de ikke kan sammenliknes med noe annet. Der Ane er nærmest et originalt pop/rock-uttrykk, så henter Mari mye fra både jazz og americana. De skaper vakre og vare stemninger, de tar seg god tid og “stemmene” deres klinger flott sammen. De skaper nok en gang musikk som vokser og vokser for hver gang den møter deg.

Ane og Mari er forskjellige som artister, men i mine ører har de mye felles – faktisk mer og mer for hvert møte. Det de har gitt oss denne seinsommeren eller tidlige høsten er det verdensklasse over – på hvert sitt vis. Intet mindre!

PS Såvidt jeg vet har søstrene aldri gjort noe sammen – i større sammenheng i alle fall. Det er jo lov å leike seg med tanken og herved er ønsket lufta. Da må også Bjørn ta bildene, Inger Johanne spille piano og synge og Knut Anker sørge for at kontraktene er i orden. Jeg lover å være der uansett hvor og når det kommer til å skje. Og så var det dette med frokostblandinga da???

Ane Brun

When I´m Free

Balloon Ranger Recordings/Universal Music

Stein Urheim & Mari Kvien Brunvoll

For Individuals Facing The Terror Of Cosmic Loneliness

Jazzland Recordings/Universal Music

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg