Fra et annet sted

Katarina Barruk er et nytt samisk vokalnavn for meg. Hun har mye på hjertet.

Katarina Barruk vet hvor hun vil og får god hjelp til å komme dit.

Katarina Barruk er ei 21 år gammel jente fra Tärnaby i Sverige, absolutt mest kjent for supealpinisten Ingemar Stenmark, som nå er bosatt i Umeå i Nord-Sverige. “Báruos” er hennes debutalbum og hun forteller oss umiddelbart at hun er ei stemme det skal bli spennende å følge i åra som kommer.

Barruk synger, bortsett fra albumets siste låt som er på svensk, på det svært utrydningstrua språket umesamisk. Det betyr at hun både musikalsk og “politisk” har ei viktig oppgave foran seg.

Sammen med tangentmaestro og produsent Frode Fjellheim har Barruk skapt et vakkert lite univers med røtter i samisk musikk, joik, indiepop, rock og jazz. Med et stjernelag med Snorre Bjerck på perkusjon, Mattis Kleppen på elbass, Jonas Knutsson på saksofoner, Sveinung Lillebjerka på fiolin, Ola Buan Øien på gitar og Hildegunn Øiseth på trompet blir det skapt rammer som passer Barruks vakre stemme ypperlig.

Flere med meg sliter nok aldri så lite med å skjønne umesamisk, men egentlig er det ikke så viktig: stemninga i det hun formidler er det ikke så vanskelig å gripe fatt i uansett, men skulle man likevel ønske å finne ut av det finnes det oversettelse på plateselskapets hjemmeside.

Katarina Barruk er på mange måter en slags singer/songwriter som kan åpne dører for mange flere enn seg sjøl. Frode Fjellheim har skapt et vakkert fundament og Katarina Barruk har etablert seg med ei stemme og som ei stemme som har både nåtida og framtida å glede seg til. Det har vi også.

Katarrina Barruk

Báruos

Vuelie/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg