Lys i mørket

Med con amore-bandet Spirit in the Dark har tre av landets aller mest ettertrakta musikanter laga en urheftig trio som kommer til å snakke til sjela til alle musikkelskere – uansett sjanger.

David Wallumrød, Audun Erlien og Anders Engen – vi snakker heftige groover.

Dette bandet har det vært snakk om lenge – herrene Engen, Erlien og Wallumrød har i alle fall gjort det. Men når det er slik at de tre er noen av landets aller travleste musikanter med ordreboka full når herrer som Bjørn Eidsvåg, Jarle Bernhoft, Odd Nordstoga, Mathias Eick, Knut Reiersrud og Nils Petter Molvær finner det for godt å legge ut på tur, så sier det seg sjøl at det har tatt si tid før denne babyen av et band og ei skive har sett dagens lys.

Nå var det altså dags for begge deler og du verden for en start vi fikk være med på et fullstappa Cosmopolite! Som den meget verbalt sjarmerende Audun Erlien sa – nå må folk snart skjønne hvor Knut Nærum tar det fra – så er dette musikk miksa sammen fra en rekke kilder og sjangre. Her får vi heftige lørdagskvelder med egenkomponerte funklåter og inderlige søndager i kirka – men da snakker vi kirka over there og ikke here – med urgroovy versjoner av gospellåter som James Cleveland, The Clark Sisters og Edwin Hawkins har skapt. Og ikke minst Aretha Franklins “Spirit in the Dark” som bandet er oppkalt etter.

Det legendariske New Orleans-bandet The Meters er også en solid inspirasjonskilde og jeg føler meg overbevist om at disse tre herrene ville blitt tatt i mot med åpne armer og ører og diverse andre sanser også om de hadde lagt turen innom New Orleans. De har nemlig en groove liggende i ryggmargen som ikke kan læres noe sted, men som man enten har eller ikke har. Den oppvakte har allerede funnet ut at jeg synes de har det i fullt monn.

Med Jarle Bernhoft og Knut Reiersrud i vennekretsen må det nesten gå bra.

Foto: Tor Hammerø – på langt hold…

Spirit in the Dark er tydeligvis et overskuddsprosjekt og det skinner gjennom fra første takt. Orgelspillet til Wallumrød er så “svart” og skittent som vel mulig og fundamentet til Erlien må være en fryd å ha i ryggen. Engen er den mest beskjedne av de tre, men vet eksakt hva som skal til for å løfte både lørdagen og søndagen.

Når så jordmor Bernhoft og gudfar Reiersrud var så voldsomt tilstede som de var, så var dette en musikalsk hyrdestund av de sjeldne. Bernhoft har mye Prince i seg på alle slags vis både som posør, gitarist og sanger, men aller mest Bernhoft og Reiersrud har så mye Reiersrud i seg at jeg aldri slutter å la meg imponere. Måten han tar låta videre etter at han måtte erstatte en streng midt i koret, er det ingen andre på kloden som gjør han etter – basta!

Som Erlien sa så er alle livssyn – og vel så det – representert i bandet. Likevel er ikke dette et religiøst prosjekt, men et musikalsk og du verden så musikalsk, varmt og inderlig det er. De som går uberørt ut etter et møte med Spirit in the Dark bør få umiddelbar profesjonell hjelp.

Spirit in the Dark m/Jarle Bernhodt og Knut Reiersrud

Cosmopolite, 9. september

Fullt hus og stormende jubel på Cosmopolite, men de som av forskjellige årsaker ikke var til stede der trenger ikke å fortvile likevel. “Now Is the Time” er nemlig en veldig god erstatning – en godtepose som vil vare evig. Også i studio har Spirit in the Dark makta å skape magisk stemning med åtte av låtene vi blei servert live, men da utelukkende i trioformat. Veldig mye forteller meg at der mulig å gå en lys høst i møte takket være Anders Engen, Audun Erlien og David Wallumrød. Dessuten kommer Spirit in the Dark til å være en sikker vinner på klubb- og festivalscenene i tida som kommer – med eller uten gode venner.

Spirit in the Dark

Now Is the Time

Jazzland Recordings/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg