Vinylen e komen!

Stadig flere sverger til vinyl og plateselskapet Hubro ligger lengst fremme i løypa også der. Her skal vi møte brødrene Christian og Fredrik Wallumrød og den unike trompeteren Hilde Marie Holsen.

Fredrik og Christian Wallumrød må komme fra en av landets mest musikalske familier.

Silda e komen sa man på Vestlandet før i tida og noe liknende sier man vel fortsatt om makrellen på Sørlandet også. De seineste åra kan det samme sies om vinylen eller LP-en og mange er hellig overbevist om at lydkvaliteten er en helt annen enn det som kommer ut via en cd eller digitalt på et eller annet vis. Den diskusjonen skal vi lagge her, bare slå fast at her får vi to eksempler på utgivelser som kun kommer på vinyl eller som nedlasting via en kode som finnes på LP-en.

Brødrene Christian og Fredrik Wallumrød, med søster Susanna og fetter David, sørger for at denne familien ligger på toppen når det gjelder musikalsk kreativitet – også langt utenfor våre egne landegrenser.

I utganpunktet er de to kjent som henholdsvis pianist og trommeslager i et søkende improlandskap i grenseland mellom avantgardejazz og samtidsmusikk når det gjelder Christian og heftig rockemusikk for Fredriks del. Her har de to satt hverandre stevne i nytt grenseland der Christian med sine trommemaskiner, synther og ymse elektronikk og Fredrik med trommer og elektronikk fører samtaler som aldri vil dukke opp igjen.

Melodikk i tradisjonell forstand er fraværende, mens rytmer – som ofte kolliderer – og pulserende beats spiller en hovedrolle. Jovisst er dette krevende musikk, men aller mest er den utfordrende og ustanselig spennende – slik jeg ser for meg de fleste musikalske møter i familien Wallumrød uansett hvem som møtes.

Jeg er den lykkelige eier av nummer 245 av kun 300 som er trykt opp av “Brutter” så her gjelder det å komme raskt til mølla.

Hilde Marie Holsen spiller trompet som ingen andre.

For meg kom den 26 år gamle trompeteren Hilde Marie Holsen fra Jølster i Sogn og Fjordane ut av det store intet med sin debutskive “Ask” for noen måneder siden. Jeg er eier av nummer 22 av 200 og Hubro kan melde om at LP-en er utsolgt, men at den er mulig å laste ned.

Holsen har akkurat avslutta sin mastergrad på Norge Musikkhøgskole i utøvende musikkteknologi og bedre “eksamensbesvarelse” enn denne solodebuten er knapt mulig å levere. Med sin vakre og klokkeklare tone nydelig kombinert med utsøkt bruk av elektronikk, tar Holsen oss med på ei unik og høyst personlig reise som er improvisert live og som er miksa og mastra av Maja. S. K. Ratkje – ikke Rattkjelke som kulturministeren greide å kalle henne da hun åpna Ultimafestivalen her om dagen.

Fem etapper på rundt 35 minutter tilsammen fører oss inn i en fabulerende, vakker og personlig verden.

Hilde Marie Holsen har kommet for å gi oss mye vakkert i åra som kommer. Det har familien Wallumrød også. Og så LP-en da!

Brutter

Brutter

Hubro/Musikkoperatørene

Hilde Marie Holsen

Ask

Hubro/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg