Kriminelt god danske

Med “Savnet” har danske Michael Katz Krefeld i løpet av kort tid skaffa meg en ny favoritt blant krimforfattere på verdensbasis.

Michael Katz Krefeld – krimforfatter i toppklassen.

Michael Katz Krefeld, som nærmer seg 50 med stormskritt, er født og oppvokst i København. Han har skrevet manus til en rekke kjente danske tv-serier som “Nikolaj og Julie” og “Hotellet” og han debuterte som romanforfatter i 2007. Siden har det kommet seks publkumsvinnere som har solgt over 150.000 eksemplarer på hjemmebane og han er nå utgitt i 19 land.

Med “Savnet” møter vi den “pensjonerte” politietterforskeren Thomas “Ravn” Ravnsholdt for andre gang. For meg er det det første møtet og det går helt fint uten å ha lest forgjengeren “Avsporet”.

Katz Krefeld er en meget pålest forfatter. Han er svært nøye med detaljer og alt stemmer underveis. Utgangspunktet her dreier seg om en ensom ulv, regnskapssjef Mogens Slotsholm, som blir frista til å gjøre noe mer med livet sitt enn å føre kjedelige bøker for en sjef og en bedrift han misliker sterkt. Det fører til at han gjør underslag, får kontakt med en kvinne i Berlin som frister han med et nytt liv via EDB-maskina og en nøye planlagt flukt og forsvinning ser ut til å være vellykka.

Regnskapsførerens søster greier ikke å slå seg til ro med brorens sporløse forsvinning og får kontakt med Ravn – en politihelt som helt klart har et slektskap med Harry Hole.

De to begynner å nøste i saken som fører dem til Berlin med et bakteppe til DDR-tida og Stasis grusomheter. Hvordan Stasi “lever” i dag løfter Katz Krefeld fram på et heftig vis uten at “Savnet” blir noen unødvendig blodig roman av den grunn.

Om vi befinner oss i København eller Berlin så har Katz Krefeld stålgrep om geografien. Han har en meget elegant penn og det er et veldig driv i fortellinga som jeg opplever ikke har dødpunkter (sic….).

Michael Katz Krefeld blei kåra til årets krimforfatter i Danmark i 2012. Nå er ikke mitt sammenlikningsgrunnlag voldsomt, men jeg skjønner hvorfor han blir satt stor pris på. Oppfølgeren “Sekten” er klar om noen måneder. Den er allerede sikra én leser i Norge.

Michael Katz Krefeld

Savnet

Vigmostad & Bjørke

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg