Tre helt forskjellige

Harpreet Bansal, Michael Bloch og Espen Eriksen leder hver sin trio – det låter uansett flott og helt forskjellig.

Bansal Trio med inderlige røtter i India.

Trio er en av jazzens klassiske bestninger. Her skal vi møte tre norske med ferske visittkort, men med et høyst personlig uttrykk.

Vi begynner like godt lengst unna. Harpreet Bansal er en indisk fiolinist født av indiske foreldre i Oslo. Hun er oppdratt med nordindisk klassisk musikk, raga, av sin far og i 2011 tok hun mastergrad i indisk musikk ved Norges Musikkhøgskole.

Sammen med perkusjonisten, tablaspilleren og stemmekunstneren Andreas Bratlie og den tsjekkiske pianisten Vojtech Prochazka, også han med ei usedvanlig allsidig bakgrunn blant annet med studier av indisk musikk i Paris før han kom til Norge, har Bansal med “Chandra” gitt oss noe helt eget, eksotisk og spennende. Repertoaret har hun enten skrevet sjøl eller er henta fra folkemusikk-skatten – uansett setter den originale trioen sitt unike bumerke på musikken.

Michael Bloch Trio med ei herlig debutskive.

Michael Bloch (41) er en musikant vi har hørt om lenge i jazz-Norge. Allerede som tenåring viste han frem et formidabelt talent – både som pianist og saksofonist. Til tross for det blei det stille rundt Bloch og han utdanna seg til sjukepleier. Heldigvis blei suget etter å uttrykke seg musikalsk så sterk at han sa opp jobben sin og gikk for den musikalske drømmen nok en gang. Med debutskiva i spilleren er det hyggelig å kunne fastslå at det var et meget godt valg.

Sammen med bassist Frode Berg og trommeslager Anders Thorén, er det pianisten Bloch som får vist seg fram her. Inderligheten til John Coltrane og den lyriske spillestilen til Bill Evans blir trukket fram som inspirasjonskilder for Bloch og i mine ører er det Evans´ påvirkning som er mest åpenbar ved denne anledninga. Bortsett fra Johnny Mandels nydelige “Emily”, så har Bloch skrevet all musikken og det er ingen tvil om at det er en musikalsk lyriker av klasse vi har med å gjøre. Berg og Thorén kler Bloch og musikken perfekt og det skal bli spennende å følge Blochs utvikling videre.

Espen Eriksen Trio – stilige herrer med ditto musikk.

Espen Eriksen Trio gir oss med “Never Ending January” sin tredje cd. Bandet har fått mye og velfortjent oppmerksomhet også langt utenfor Harald og Sonjas grenser og turnerer over store deler av kloden. Grunnen er sjølsagt at musikken er dritbra og at de har noe eget å melde. De som mener de hører spor av Tord Gustavsen, Esbjörn Svensson og Jan Johansson her, har forsåvidt helt rett, men aller mest hører vi uansett Espen Eriksens unike tone- og klangverden. Nok en gang er det Andreas Bye på trommer og Lars Tormod Jenset på bass som utgjør det meget empatiske tonefølget.

Korte låter, de åtte melodiene varer i kun 35 minutter, skjærer kanskje for ofte inntil beinet – for min del kunne både Eriksen og de to andre strekke enda mer ut ved flere anledninger. Det er uansett en liten innvending til ei flott og vakker skive som garantert vil åpne ennå flere dører for Espen Eriksen Trio på verdensbasis.

Harpreet Bansal, Michael Bloch og Espen Eriksen har på tre forskjellige vis fortalt oss at triouttrykket lever i beste velgående.

Bansal Trio

Chandra

Jazzland Recordings/Universal

Michael Bloch Trio

First Light

AMP Music & Records/Musikkoperatørene

Espen Eriksen Trio

Never Ending January

Rune Grammofon/Musikkoperatørene

2 kommentarer
  1. Tilbaketråkk: Pharmacokinetic screening

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg