I nye grenseland

To nye og spennende norske konstellasjoner med blant andre Klaus Ellerhusen Holm, Kristoffer Kompen og Ole Morten Vågan får hjelp fra Portugal for å vise verden at de har noe unikt på hjertet.

Erik Nylander, Kristoffer Berre Alberts, Kristoffer Kompen og Ole Morten Vågan – gode snikere.

Foto: Mikkel Cappelen Smith

Det meget aktive og svært kvalitetsbevisste portugisiske plateselskapet Clean Feed Records har markert seg kraftig på verdensbasis de seineste åra. Ekstra spennende for oss her oppe ved Nordpolen er det at de har oppfatta at det skjer mye spennende i Norge og derfor utgir mye “norsk” musikk – i alle fall musikk med norske band og/eller musikanter.

Snik er ett av de to seineste prosjektene med norske musikanter. I spissen står Kristoffer Kompen som mer eller mindre på egen hånd er i ferd med å løfte trombonen tilbake som et spennende instrument – i alle fall her hjemme.

Til tross for at Kompen bare er 31 år, så har han allerede i en tiårsperiode – i alt fra tradjazz til frijazz – markert seg voldsomt og vist oss at han ikke bryr seg nevneverdig om grenser eller sjangre. Her møter vi han både som bandleder, komponist og solist i et moderne landskap som både er fritt, straight og melodisk. Sammen med saksofonisten Kristoffer Berre Alberts – som vi kjenner best fra Cortex, trommeslageren Erik Nylander og bassisten Ole Morten Vågan, som også har skrevet to av de åtte låtene – blant annet Ornette Coleman-hyllesten “Lonely Vågan” !!!!!!, har Kompen skapt et særegent og akkordfritt kollektiv med mye inspirasjon fra nevnte Coleman.

Hver gang jeg opplever Kristoffer Kompen blir jeg overraska – gledelig overraska. Bedre attest er det vanskelig å gi – Kristoffer Kompen og Snik setter sin egen kurs.

Karl Hjalmar Nyberg og Andreas Skår Winther får god assistanse.

Duoen med det noe spesielle navnet Left Exit, Mr K består av den svenske saksofonisten Karl Hjalmar Nyberg fra Umeå og trommeslageren, og diverse annet, Andreas Skår Winther fra Ålesund – begge studenter på jazzlinja i Trondheim. Med seg på debutskiva si har de fått med seg “veteranene” Michael Duch på bass og Klaus Ellerhusen Holm på saksofon og klarinett.

Her snakker vi minimalistisk, abstrakt og eksperimentell musikk så langt bortenfor tradisjonell notasjon og melodikk som overhodet tenkelig. Her snakker vi om stemninger, linjer og tankeutvekslinger på et høyst personlig vis. Musikken kan ikke sammenliknes med noen eller noe annet og de fire skaper lyder og landskap av unik karakter.

Glem det du vet og kan om impro – og det du ikke vet og kan – og forvent det uventa.

Snik

Metasediment Rock

Clean Feed Records/MusikkLosen

Left Exit, Mr K Featuring Michael Duch & Klaus Holm

Left Exit, Mr K Featuring Michael Duch & Klaus Holm

Clean Feed Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg