Fra en annen verden

Pianisten Tigran Hamasyan fra Armenia har det gått gjetord om noen år. I Molde i sommer overbeviste han voldsomt og her sammen med den armenske hovedstadens kammerkor kommer det nok en bekreftelse.

Tigran Hamasyan er ei ny viktig pianostemme.

28 år unge Tigran Hamasyan er nok det vi kan kalle ei musikalsk barnestjerne. Allerede som guttunge avslørte han et talent som omgivelsene blei oppmerksom på og etter at han hadde gått gradene på hjemmebane, tok familien turen til USA der utviklinga fortsatta og der de elsker slike stjerneskudd noe voldsomt. Pressemottakelsen har vært overstrømmende verden rundt og storheter som Herbie Hancock har vært bortimot målløs etter å ha hørt Hamasyan.

I Molde i sommer kom han med en trio der jazz med røtter i armensk folkemusikk stod på programmet. Her i forbindelse med Hamasyans ECM-debut tar han steget videre.

“Luys i Luso”, som betyr lys fra lyset, er et voldsomt ambisiøst prosjekt der Hamasyan har funnet fram til armensk religiøs- og tradisjonsmusikk fra det 5. til det 19. århundre som han har arrangert for piano og vokalensemblet The Yerevan State Chamber Choir.

Tidligere i år har Hamasyan og koret vært på en omfattende turné både i Asia, Europa og USA der de har vist fram Armenias rike musikalske kulturarv.

Nå får vi alle være med på den ekskursjonen og det er ei reise til en helt annen verden vi blir invitert med på. Musikken, koret og ikke minst pianospillet til Hamasyan er av det storslåtte og inderlige slaget og sjøl om vi ikke skjønner et ord av det som blir sunget, så er det ikke vanskelig å bli bergtatt av ektheten og kjærligheten i og til musikken.

Tigran Hamasyan viser oss igjen hvilken fantastisk pianist og improvisatør han er. Nå gjør han det fra og på hjemmebane og du verden så vakker både musikken, uttrykket, koret og pianospillet er.

Tigran Hamasyan – Yerevan State Chamber Choir

Luys i Luso

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg