Pink Floyd-sjefen tilbake

David Gilmour er en av få musikanter på verdensbasis som millioner venter på livstegn fra. Nå er ventetida over.

David Gilmour – stemma både vokalt og på gitar fra Pink Floyd for veldig mange.

Pink Floyd har vært og er utvilsomt et av de største rockebanda i historien. Debatten vil helt sikkert fortsette til evig tid om hvem som spilte den eller de viktigste rollene i bandet, men at David Gilmour har vært uhyre sentral hersker det vel liten tvil om. På grunn av indre stridigheter har Pink Floyd stort sett vært ute av drift de siste tiåra, men de fleste har holdt sine egne karrierer i gang. David Gilmour har vært blant dem som har gitt lyd fra seg fra tid til annen – nå er det ni år siden sist, men basert på “Rattle that Lock” har han brukt tida godt.

Gilmour hører med blant rockens superstjerner og det ser vi tydelig når Columbia Records slår på stortromma i forbindelse med det som er Gilmours fjerde soloutgivelse – “David Gilmour” kom i 1978, “About Face” i 1984 og “On an Island” altså i 2006. Han forhaster seg ikke med andre ord!

“Rattle that Lock” gis ut i mange forskjellige utgaver – som LP, cd og i deluxe box med blant annet postere, plekter (!), dvd eller blu-ray med med ekstralåter, fire dokumentarer, to promo videoer – godt og vel 100 minutter med eksklusivt materiale for blodfansen og dem er det mange av!

Og så er det musikken da. Det er ikke mye tvil om at Gilmour stammer fra Pink Floyd og vice versa. Det tar bare noen hundredeler å oppfatte at dette er stemma både vokalt og på gitar – signatursounden er noe så voldsomt på plass og mange av låtene kunne ha gått rett inn i Pink Floyd-repertoaret. Bare gitarriffet på “Today” holder herfra til evigheten – ingen andre enn David Gilmour kunne ha unnfanga det. Gilmour har komponert all musikken og mange av tekstene er skrevet av kona hans, Polly Samson.

Låtmaterialet er både styrken og svakheten på “Rattle that Lock”. De sterke låtene, som den lett pompøse, men umiddelbart fengende tittellåta og nevnte “Today” er av klassikertypen, mens Gilmour jazzforsøk med “The Girl in the Yellow Dress”, med engelske jazzstorheter som trommeslager Martin France, bassist Chris Laurence, gitarist John Paricelli og pianist Jools Holland på laget, ikke er akkurat like vellykka.

Uansett er det en begivenhet at David Gilmour ønsker å avlegge oss et sjeldent besøk og “Rattle that Lock” bekrefter at han fortsatt har mer enn nok på lager like før han runder 70. Nå står lanseringsturné verden rundt på plana og konsertene er meldt utsolgt i stor grad – slik er det når en av de store trår ned til oss!

David Gilmour

Rattle that Lock

Columbia Records/Sony Music

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg