Hvilken hyllest!

Det tyske bassikonet Eberhard Weber har runda 75 og blei i januar hylla av blant andre Jan Garbarek og Pat Metheny. Nå får alle vi andre bli med på festen også.

Eberhard Weber slik han alltid vil bli huska med sin spesielle bass.

I 2007 fikk Eberhard Weber slag og han har ikke vært i stand til å spille siden. Musikken og ikke minst sounden hans har likevel vært med oss – spesielt gjennom mange legenadriske innspillinger sammen med vårt eget ikon, Jan Garbarek. De var sjelsfrender som delte av sine overflødighetshorn i bortimot 25 år. Heldigvis blei initiativet tatt til å markere Webers fanatstiske karriere og musikk og “alle” takka sjølsagt ja til å være tilstede i Stuttgart den 15. januar. Det vil blant andre si Pat Metheny, Jan Garbarek, Gary Burton, Scott Colley, Danny Gottlieb, Paul McCandless, Michael Gibbs og Helge Sunde som leda det fantastiske storbandet SWR Big Band. Og midt i blant dem var Eberhard Weber og hans musikk. Nå er altså konsertopptaket klart for deling for alle oss andre og for en fest det må ha vært!

Det hele begynner med ei låt der Garbarek spiller over Webers unike basspill, fra tape, og den usigelig vakre soprantonen sammen med hedersgjestens ditto basstone er verdt inngangspengene aleine.

Så følger en god halvtimes komposisjon av Metheny, “Hommage”, basert på Weber-improvisasjoner og der Metheny på et inderlig vis har inkorporert Webers soloer og i salen i Stuttgart også framført på storskjerm med sjefen tilstede i salen – det må ha vært et magisk øyeblikk for alle, men spesielt for Weber sjølsagt.

Stryns store sønn Helge Sunde sammen med Pat Metheny – med røtter i Mandal!!!!

Helge Sunde er intet mindre enn en altfor ukjent gigant når det gjelder storbandledelse. Arrangørene kunne garantert velge fritt blant alle verdens giganter på området, men telefonen gikk altså Stryns store sønn – det er forsåvidt mange av dem etterhvert – og for en jobb han gjorde denne høytidskvelden! Bandet låter framifrå, solistene blir løfta opp – vi snakker om vibrafonlegenden Gary Burton og Oregon-mesteren Paul McCandless i tilleggg til de nevnte – og jeg skjønner godt at Metheny nevner Sunde spesielt etter konserten. Makeløst – intet mindre!

Eberhard Weber i midten, ved siden av Jan Garbarek, sammen med med resten av gigantene som ønska å hylle han.

Eberhard Weber kommer neppe til å spille noe mer. Da er det fantastisk at denne hyllesten kom i stand og blei så utrolig sterk og vakker som den blei. Dessuten er det lov å være aldri så lite ekstra stolt over at to nordmenn spiller så framtredende roller.

Pat Metheny Unity Group – det blir ikke mye heftigere!

Og skulle det være ønske om mer påfyll fra jazzens kanskje største stjerne anno 2015, Pat Metheny, så er hjelpa rett rundt et hjørne. Etter å ha jobba mer eller mindre kontinuerlig i tre år med sitt Unity Band, bestående av nykommeren og multiinstrumentalisten Giulio Carmassi, tenor- og sopransaksofonisten Chris Potter, trommeslageren Antonio Sanchez og bassisten Ben Williams, leide Metheny et teater i New York, etter at de hadde avslutta cirka 150 konserter kloden rundt, et fantastisk kameracrew og ditto produsent som fikk anledning til å komme så tett på musikerne og musikken som vel tenkelig. De spilte inn rundt to timer med musikken som hadde vokst voldsomt i løpet av årene de hadde jobba sammen.

På denne dvd-en får vi oppleve alt dette og hippere og mer samspilt jazzband er det neppe mulig å oppleve noe sted. Dessuten tror jeg aldri det vil være mulig å komme nærmere heller. Vi blir også servert gode intervjuer med alle de involverte – sjølsagt inkludert etterkommeren til Bjørn Hansen fra Mandal – Pat Metheny.

Jan Garbarek, Pat Metheny og mange andre

Hommage à Eberhard Weber

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Pat Metheny

The Unity Sessions

Eagle Vison/Playground

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg