Den hippeste stemma

Det er nok ganske mange om akkurat det beinet, men Eivind Aarset ligger ekstremt langt fremme i mi løype.

Eivind Aarset har alltid noe helt spesielt på lager.

Mestergitarist, komponist, bandleder og musikalsk landskapsmaler med helt spesielle kvaliteter, Eivind Aarset (54), har helt siden 80-tallet vært en av kongerikets aller mest ettertrakta musikanter. “Alle” – uansett sjanger – har stått i kø for å benytte seg av hans kvaliteter som studiomusiker eller som en del av turnégruppene sine. Etterhvert begynte grensene å sprenges bokstavelig talt og artister som Jon Hassell, Marilyn Mazur, Dhafer Youssef, Laurie Anderson og Bill Laswell har vært meget glade for at Aarset fant plass i kalenderen for å jobbe med dem.

Den viktigste samarbeidspartneren til Aarset har uansett vært Nils Petter Molvær og da Aarset solodebuterte med “Électronique Noire” i 1998 jobba de fortsatt tett sammen. Debuten fikk strålende mottakelse i både inn- og utland og New York Times mente at vi hadde med et av de beste elektriske jazzalbumene etter Miles å gjøre. Såpass!

“I.E.” er Aarsets sjuende album under eget navn og nok en bekreftelse på at han er i besittelse av ei helt egen stemme. På mange vis er han rockernes jazzmusiker, men samtidig er hans også jazzfolkets rockemusiker. Han er utstyrt med et arsenal av lyder, låter, melodier, stemninger, farger og medmusikanter som fører til at dette har blitt et så mangefasettert, sterkt og vakkert visittkort som man bare kunne ønske seg. De dynamiske virkemidlene der han tar oss med fra de vareste, mest melodiske og mest nedpå stedene til de mest rocka, heftige og støyinspirerte utpostene det neste øyeblikket, forteller oss om en musikant med en helt unik innfallsvinkel til det å skape musikk.

Med seg har han kjernebandet sitt med trommeslagerne Erland Dahlen og Wetle Holte – og de spiller veldig mye annet også!!! – og bassist Audun Erlien. I tillegg er samplingsjef Jan Bang hjertelig tilstede samt den eksperimentelle italienske vokalisten Lorenzo Esposito Fornasari, deler av Det Norske Blåseensemble samt bistand fra blant andre Geir Lysne og Helge Sunde.

Totalt har det i mine ører blitt et slags suiteliknende bestillingsverk i større grad enn enkeltstående låter og det er der Eivind Aarset passer inn – i en stor og unik verden som henger sømløst sammen.

Eivind Aarset

I.E.

Jazzland Recordings/Universal Music

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg