I en annen verden

The Gurdjieff Ensemble kommer fra Armenia og spiller tradisjonsmusikk på instrumenter de færreste av oss har hørt om. Fremmed, men fantastisk vakkert.

The Gurdjieff Ensemble tar oss med til uoppdagede steder.

Keith Jarrett, Jan Garbarek & The Hilliard Ensemble og Norma Winstone har flere ting til felles. En av dem er at alle er begeistra for og har spilt musikk enten unnfanga eller samla av de armenske komponistene Gurdjieff og Komitas. Det har vært musikk med en unik dybde i seg og som er så fantastisk spennende for også oss fra vesten fordi den har elementer av så mange kulturer i seg.

I 2008 satte dirigenten og visjonæren Levon Eskenian sammen The Gurdjieff Ensemble med det mål for øyet å “utforske” røttene til musikken til Georges I. Gurdjieff (1886-1949). Ensemblets første utgivelse på ECM, “Music of Georges I. Gurdjieff”, kom i 2011 og førte til ny og stor oppmerksomhet rundt hans musikk både i Armenia og i resten av verden.

ECM-sjef Manfred Eicher oppfordra Eskenian til å gå videre inn i andre deler av den armenske tradisjonsmusikken med fokus på en annen lokal legende, Komitas Vardapet (1869-1935). Neste år kommer en solopiano-cd med Lusine Griogoryan, mens her får vi usedvanlige arrangement av Komitas´ musikk for Eskenians ensemble besatt av musikanter som trakterer bortimot ukjente lokale instrumenter.

Ensemblet består av 10 musikanter som trakterer alt fra fløyter, strengeinstrumenter og perkusjonsinstrumenter/trommer i tillegg til litt vokal.

Komitas blir sett på som Armenias største komponist. Han var mye mer enn det også: sanger, prest, filosof, poet, samler av folkesanger og “låtskriver” av både verdslige og religiøse sanger.

Fra Komitas´ voldsomme sangskatt har Eskenian plukka 18 sanger og invitert oss inn i en verden de færreste av oss visste eksisterte.

Eskenian sier at Komitas var i stand til å kombinere armensk modalitet med vestlig klassisk tradisjon og ut av det kom det som ofte har blitt kallt armensk klassisk musikk.

Her får vi oppleve bredden og skjønnheten i denne unike musikken framført på tradisjonelle armenske instrumenter – helt forskjellig fra alt annet som har vederfaret mitt sanseapparat tidligere.

Den flotte “boka” som følger med cden gir oss ei fin innføring i både kulturen, musikken, tradisjonen og instrumentene. Det er bare rundt en måned siden vi fikk gleden av å møte musikken til en annen armener, pianisten Tigran Hamasyan – også han sterkt influert av Komitas.

Med “Komitas” og dette flotte og helt spesielle ensemblet får vi nok en bekreftelse på at den armenske musikkarven er sterk, vakker og helt spesiell.

The Gurdjieff Ensemble – Levon Eskenian

Komitas

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg