Godt sett utenfra

Den italienske journalisten og jazzentusiasten Luca Vitali kan mer om norsk jazz enn de fleste av oss. Med denne boka har vi fått et friskt, spennende og interessant blikk på “oss” utenfra.

Entusiasten Luca Vitali har gjort et viktig stykke arbeid – con amore.

Jeg må innrømme at jeg ikke så denne komme – at en utenlandsk musikkjournalist satte seg ned og skrev bok om norsk jazz. Når jeg likevel tenker etter så er det vel kanskje ikke så overraskende. Norsk jazz har jo fått mye og velfortjent ros – synes i alle fall vi her hjemme – fra 70-tallet og hele veien fram til i dag.

De som har besøkt festivaler de siste tiåra har kanskje lagt merke til dem: utenlandske journalister som har blitt “henta” hit av det offisielle Norge og som forhåpentligvis har blitt tatt godt vare på og som av mange årsaker sitter igjen med et hyggelig inntrykk av oss og musikken som har blitt skapt her. Luca Vitali (47) er en av disse og du verden hva han har fått med seg.

Italiensk først

Boka kom først på italiensk under tittelen “Il Suono del Nord”. Hvor stort markedet er for ei slik bok der sør må gudene vite, men det utvides garantert kraftig i og med oversettelsen til engelsk, forøvrig ypperlig gjort av Melinda Mele.

Fra Garbarek og Russell

Vitali har tatt utgangspunkt i det som skjedde på begynnelsen av 60-tallet da den amerikanske visjonæren George Russell kom hit, jobba her og bodde her i en periode. Det snudde opp ned på livet til de fire store, Arild Andersen, Jon Christensen, Jan Garbarek og Terje Rypdal. Dette er flott oppsummert og mange er intervjua i sakens anledning, men ikke Garbarek. Det er en klar svakhet også fordi Garbarek er en gjennomgangsfigur for hele storhetsperioden.

Fått med seg med det meste

Vitali har virkelig satt seg inn i moderne norsk jazz det være seg på plate, live, klubber, festivaler, Club 7, Blå, enkeltmusikanter og deres betydning, forbindelse mellom folkemusikk, klassisk musikk og jazz, plateselskaper og musikkutdanning – og mye, mye mer. De viktigste musikerne er behørig nevnt og omtalt, men noen savnes sjølsagt. Personlig synes jeg det er en bom at en sanger som Kirsten Bråten Berg er utelatt i kapitlet som omhandler forbindelsen mellom folkemusikk og jazz og at Kjetil Møster ikke er med når det gjelder viktige saksofonister.

Viktig observasjon

Uansett er “The Sound of the North” et viktig “verk” med et fantastisk bildemateriale. Den er lettlest, grundig og informativ, men kunne med fordel ha fått en korrekturrunde ekstra slik at en rekke navnefeil hadde blitt luka bort.

Luca Vitali skal ha all mulig slags ære for det voldsomme arbeidet han har lagt ned og den genuine interessen han legger for dagen. Her snakker vi con amore som det vel heter på hans språk.

Luca Vitali

The Sound of the North – Norway and the European Jazz Scene

Auditorium/Mimesis International

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg