Verden rundt

Marcus Miller er en av klodens mest groovy musikanter. Her viser han det med å ta oss med på ei musikalsk reise kloden rundt.

Marcus Miller – det grooves!

Marcus Miller (56) har spilt på rundt 500 skiver innenfor de fleste sjangre. Grunnen er ganske åpenbar: vi har med en av klodens aller beste og mest allsidige bassister, arrangører, komponister og produsenter å gjøre. Han har spilt med alt og alle fra Aretha Franklin via Luther Vandross til Miles Davis og i løpet av vel 40 år i bransjen har han gjennom sin enorme kompetanse på alle områder skapt seg en posisjon som er bortimot enestående.

De seineste 25 åra har Miller i stadig større grad stått bak egne prosjekter og egne band. Mot slutten av 90-tallet møtte vi han blant annet i Molde med superbandet Legends med Eric Clapton, Steve Gadd, Joe Sample og David Sanborn – mer supergruppe blir det vel neppe – og nå er det UNESCO-talsmannen Miller vi møter på ei helt spesiell rundreise.

Miller er talsmann for et prosjekt som kalles “Slave Route Project”. Det oppdraget har ført den meget oppegående og taleføre Miller bortimot kloden rundt og slik har også dette musikalske prosjektet blitt unnfanga. Slavene som kom til USA har vært viktige for det som etterhvert har vokst fram som spirituals, blues, jazz og r’n’b og det er i alle disse grenselandene Miller befinner seg.

Her samarbeider han med musikanter fra Vest-Afrika, Sør-Amerika, Karibia, de amerikanske sørstatene og de store byene lenger nord i Sambandsstatene. Slik har han ønska å hylle sine afrikanske røtter som etterhvert blei afroamerikanere. Melodiene og rytmene de tok med seg fra Afrika har eksplodert og utvikla seg til en rekke sjangre og uttrykk og Miller greier å bringe mye av dette til oss gjennom “Afrodeezia”.

Med sitt eget band som fundament har Miller inkorporert musikanter og musikk fra en rekke verdenshjørner til en musikalsk fusjon ingen andre kunne ha skapt. Og i bånn: det mest groovy elbass-spillet verden har opplevd siden Jaco Pastorius regjerte.

Marcus Miller

Afrodeezia

Blue Note/Universal

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg