Fjellstøtt langt nedi Bakken

Med sitt debutalbum forteller unge Magnus Bakken oss at vi har fått ei ny, meget lovende saksofonstemme blant oss.

Magnus Bakken kan skue ut over store, vakre landskap.

Til tross for at Magnus Bakken fra Lillehammer ikke har rukket å bli mer enn 24 år, så har han likevel tatt seg godt rundt i verden, fått med seg solid med ballast – både teoretisk og praktisk – og dermed tilegna seg en musikalsk modenhet som burde tilsi at vi hadde med en mye eldre herre å gjøre.

Etter at han fikk den første inspirasjonen via hjembyens festival Dølajazz, har ferden gått via flere år ved Berklee i Boston, med lærere som Terri Lyne Carrington og George Garzone, til Oslo, Musikkhøgskolen og masterstudier.

Veteranen Garzone er en musikernes musiker og da han var på Europa-turné tidligere i høst, dukket tre av hans studenter opp på Herr Nilsen i Oslo: Tommy Smith fra 80-tallet, Petter Wettre fra 90-tallet og Bakken fra den nære fortid. Alle satt inn med sjefen mot slutten av jobben på noe som skal ha vært en forrykende utblåsning.

Det er med andre litt av en begivenhet når Bakken nå debuterer at selveste sjefen, George Garzone, er med hele veien som et likeverdig medlem. Ellers er de to omgitt av en meget viril trio – musikalsk sett altså – med Jon Audun Baar på trommer, Christian Meaas Svendsen på bass og Jørn Øien på piano.

Bakken har komponert og arrangert all musikken. Den befinner seg i et grenseland som henter mye fra den amerikanske hardbopskolen samtidig som Bakken, som spiller både sopran- og tenorsaksofon, også er inspirert av det nordiske idealet der det ikke vil forundre meg at saksofonister som Tore Brunborg, Knut Riisnæs og Petter Wettre har spilt viktige roller.

“Cycles” er en melodisk utflukt med stort dynamisk spenn der alle fem får godt med rom til å strekke ut. Det er sjølsagt modig gjort av unge Bakken og stille opp i debuten sammen med giganten Garzone, men la det være klart først som sist: han kommer meget godt ut av det og står på ingen måte med lua i hånda. I Magnus Bakken har vi nemlig fått et nytt stort saksofontalent.

Magnus Bakken Quartet Featuring George Garzone

Cycles

AMP Music & Records/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg