Hjemmeseier borte

En av Kongsbergs store sønner, Christian Wallumrød, fikk det ærefulle oppdraget å skrive bestillingsverket til hjembyens jubileumsfestival i fjor. Den sjansen tok han godt vare på og nå får vi alle være med på det som skjedde i Kongsberg kino.

Christian Wallumrød i spissen for sin utgave av Trondheim Jazz Orchestra.

Jeg har fulgt Christian Wallumrød (44) siden 90-tallet da han via jazzlinja i Trondheim etablerte seg med band som Airamero, Close Erase og Nutrio. Det har vært en udelt spennende og utfordrende glede – Wallumrød har aldri stått stille og han har sprengt grenser og gått sine helt egne veier.

De seinere åra har han bevegd seg både i impro- og samtidsretning med band som Dans les Arbres og sitt eget Christian Wallumrød Ensemble og blant annet sammen med Jan Bang og Sidsel Endresen. Derfor var spenninga stor i fjor sommer i forbindelse med bestillingsverket til hjembyens jubileumsfestival: hvor ville Wallumrød “dukke opp” denne gangen?

Sammen med ei mer unik utgave av Trondheim Jazz Orchestra enn kanskje noen gang, med Lars Ove Fossheim og Ivar Grydeland på allehånde gitarliknende instrumenter, Anja Lauvdal i tillegg til Wallumrød sjøl på tangenter, Espen Reinertsen på tenorsaksofon, Eivind Lønning på trompet, Heiða Karine Jóhannesdóttir Mobeck på tuba og elektronikk, Siv Øyunn Kjenstad og broder Fredrik Wallumrød på trommer og elektronikk og Michael Francis Duch på bass, skapte sjefen ei ramme for verket de færreste av oss hadde opplevd tidligere.

Verket består av fire deler som er så langt fra et tradisjonelt jazzoppsett som nesten vel tenkelig. Wallumrød serverer alt fra små, repetitive figurer til kraftfulle strukturer som alle mer eller mindre ustanselig får være med å utvikle. Her er det med andre ord ikke snakk om tradisjonelle solier, men det er heller ikke fribag slik vi kjenner den. Det er med andre ord ei reise inn Christian Wallumrøds høyst originale univers og nok en gang var det – og er det – spennende å bli med inn dit.

De fire delene hører sammen på et spesielt vis og derfor har Wallumrød og Hubro bestemt seg for at musikken ikke egner seg i et LP-format der plata må snues halvveis. Det har jeg forståelse for. “Untitled Arpeggios and Pulses” er ei herlig reise å bli tatt med på uten pause – den var det på Kongsberg sommeren 2014 og den er det nok en gang utendørs i Thailand! Spennende musikk som egner seg utmerket når som helst og hvor som helst!

Trondheim Jazz Orchestra/Christian Wallumrød

Untitled Arpeggios and Pulses

Hubro/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg