Mer enn lovende debutant

Neste navn på den norske jazzgitarlista er Svein Rikard Mathisen. Turen har gått fra Brummundal via Kristiansand og København til Bergen og han har plukka opp mye – svært mye – underveis.

Svein Rikard Mathisen – absolutt ikke med ryggen mot veggen.

Påfyllet av norske jazztalenter ser ut til å være uendelig – heldigvis. Det betyr at rundt neste swing lurer det noe nytt og spennende. 30 år unge Svein Rikard Mathisen føyer seg elegant inn i den rekka. Jeg har aldri hørt om gitaristen fra jazzmetropolen Brumunddal før og må innrømme at jeg forbinder bygda mer med Ole Ellefsæter og ski enn jazz, men etter å hygga meg på den andre sida av jordkloden med “Copenhagen Diaries” en rekke ganger, så er det absolutt en mulighet for at jeg må revurdere min oppfatning av Brumunddal. Dette er nemlig voksent, modent, spennende og veldig tøft.

Mathisen har, sin unge alder til tross, lagt bak seg både bachelor- og masterstudier – de fem siste åra i København, og det skinner tydelig gjennom at det er en meget skolert musikant og komponist vi har med å gjøre.

Fundamentet er et melodisk, vakkert uttrykk som er både komplisert og utfordrende, men samtidig lettfattelig. Moderne amerikansk jazz med herrer som gitaristene Kurt Rosewinkel, Adam Rogers og Ben Monder, og sikkert også Bill Frisell og John Scofield, som inspirasjonskilder, har Mathisen brukt til å lage musikk som er unnfanga fra 2010 og fram til i dag og de ni låtene dekker et herlig spenn fra vakre, reflekterende ballader til uptempo-saker det ryker av. Innspillinga er gjort i København i sommer og Mathisen, som teknisk sett har det meste på plass med en varm og uttrykksfull tone i gitaren sin, har med seg danske Andreas Fryland på trommer og svenskene Paul Hinz på bass og William Larsson på piano. På noen av spora bidrar også altsaksofonisten Aske Drasbæk og vokalisten Maylen Rusti – flott krydder fra begge.

“Copenhagen Diaries” er nok en bekreftelse på at det gror noe voldsomt i norsk jazz. Svein Rikard Mathisen er en musikant vi kan glede oss til å høre i tiårsvis framover – og han har garantert mye på lager. Velkommen skal han være og nå har altså Ole Ellefsæter fått en verdig konkurrent!

Svein Rikard Mathisen

Copenhagen Diaries

Curling Legs/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg