Tøft fra broderfolket

Kvintetten Oddjob er et av Sveriges mest populære jazzband. Her følger de opp en god svensk tradisjon med å fusjonere folkemusikk med jazz – med suksess.

Oddjob – et av Sveriges hippeste jazzband.

I 2002 kom Oddjob med sin første cd og da, som nå, består bandet av bassisten Peter Forss, saksofonisten, bassklarinettisten og fløytisten Per “Ruskträsk” Johansson, trompeteren og synthmannen Goran Kajfeš, pianisten og organisten Daniel Karlsson og trommeslageren Janne Robertson – fem av broderfolkets aller mest uttrykksfulle og brukte jazzmusikanter – som dukker opp i alle mulige slags sjangre utenom Oddjob også.

I 1965 fikk blant andre Jan Johansson, Georg Riedel og Bengt-Arne Wallin i oppdrag å skape ny musikk ut i fra svensk folkemusikk. Vi vet alle hvordan det endte – “Jazz på svenska”. Nå, 50 år seinere, har Oddjob fått tilgang noen av de samme arkivene og nok en gang har det kommet unik musikk ut av det.

Herrene har tatt utgangpunkt i sju tradisjonelle folkemelodier, inkorporert originale lokker tilbake fra 50-tallet på noen og skrevet og arrangert ny musikk rundt dem.

Det har ført til at denne utmerkede kvintetten har makta å føre denne tradisjonen inn i ei moderne og spennede ramme. Vi snakker om et kollektiv som kan hverandre ut og inn og som vil og evner å gå i samme retning. Dessuten er Oddjob befolka av solister av ypperste klasse.

Om “Folk” har potensiale til å nå den klassikerstatusen “Jazz på svenska” har nådd, er vel kanskje tvilsomt, men at det er en strålende manifestasjon av forbindelseslinjene mellom tradisjonsmusikk og jazzmusikk anno 2015/16 er det absolutt ingen tvil om.

Oddjob

Folk

Caprice Records/Naxos Norge

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg