Gitarsjefen slår til igjen

John Scofield har de siste 40 åra vært helt der oppe blant jazzens aller største gitarister. Med “Past Present” bekrefter han at han fortsatt hører hjemme akkurat der.

John Scofield – så inderlig, så ærlig.

Helt siden jazzverdenen begynte å bli oppmerksom på John Scofield på slutten av 70-tallet, og ikke minst etter det store gjennombruddet med Miles Davis på midten av 80- tallet – ingen som var tilstede kommer til å glemme midnattskonserten i Molde i 85 – har Scofield besatt en meget sentral posisjon på jazzgitartrona. Han har vist seg fram i en rekke utgaver, blant annet med et souljazzutrrykk, inspirasjon fra det funky New Orleans, rocka jazz med bandet Überjam og sammen med Medeski, Martin and Wood, sammen med våre egne storheter Jon Christensen og Knut Riisnæs og ikke minst i et ganske straight, men soulfyllt jazzuttrykk sammen med Joe Lovano, Bill Stewart og nå avdøde Dennis Irwin. På begynnelsen av 2000-tallet dukka kameraten fra studietida på Berklee, Joe Lovano, opp igjen i stjernekvartetten ScoLoHoFo – også med Dave Holland og Al Foster.

A-laget: Joe Lovano, John Scofield, Bill Stewart og Larry Grenadier.

Den meget allsidige Scofield, med en gitarsound det tar akkurat et nanosekund å gjenkjenne, visste at samarbeidet med Lovano og Stewart måtte friskes opp igjen. Med bassist Irwin borte, blei Larry Grenadier, som Scofield hadde jobba med i flere andre sammenhenger, et naturlig nytt valg.

Med ni nye Scofield-låter i bagen, og alle pedaler lagt igjen hjemme, satte kvartetten av tre dager til øving og innspilling – mer enn nok for en slik gjeng med empatikere og verdensklasse både individuelt og kollektivt.

“Past Present” er på alle vis en typisk Scofield-utgivelse med usedvanlig melodiske låter i bånn og med et slags souljazzuttrykk han er helt aleine om. Bedre reisefølge enn Grenadier, Lovano og Stewart er det ikke mulig å be om til en slik utflukt og sjøl om vi ikke blir overraska et eneste sekund underveis her, så blir jeg like fullt akkurat så begeistra som jeg nesten alltid blir med et nytt visittkort fra John Scofield.

John Scofield

Past Present

Impulse!/Universal

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg