Den ustoppelige

Paal Nilssen-Love er noe av det mest kreative, energiske og kompromissløse som finnes i jazzens verden. Her kommer det to nye eksempler på det.

Marhaug, Yagi, Nilssen-Love og McPhee deler et fortjent glass.

Helt siden begynnelsen av 90-tallet har energibomba Paal Nilssen-Love (41) vist oss her hjemme, og etterhvert publikum over resten av verden også, at han har noe helt eget og noe usedvanlig livgivende å gi oss.

Jeg har for lengst mista oversikten over hvor mange konstellasjoner jeg har møtt Nilssen-Love i, men felles for alle er at han bringer sitt umiskjennelige bumerke med sin ustoppelige energi til torgs. Disse to innspillingene fra Japan er på ingen måte noe unntak.

Det har ikke stått på tilbud og muligheter for Nilssen-Love til å spille mer straight- og låtbasert jazz, vi som var til stede da Pat Metheny utropte Paal til presidentkandidat etter en jobb de gjorde sammen med Arild Andersen i Molde, glemmer ikke det. Likevel har han hele tida følt at det er innafor det frie landskapet han har hørt hjemme og med disse to nye “bevisene” er det vanskelig å være uenig med han.

Paal Nilssen-Love, Michiyo Yagi, Lasse Marhaug og Joe McPhee – vi snakker åpne grenser!

Japan har i mange år vært et viktig “marked” for frijazz. Publikum har vært på plass i mange tiår og en rekke uttrykksfulle japanske musikanter har også bidratt til å utvikle improspråket. På disse to innspillingene, begge gjort i Tokyo henholdsvis i 2011 og 2013, møtes japanske Michiyo Yagi, på det fantastiske japanske strengeinstrumentet koto – både 17 og 21 strengers -, den unike elektronikeren Lasse Marhaug og Nilssen-Love på begge cdene og med den amerikanske pockettrompeteren og alt- og tenorsaksofonisten Joe McPhee, hjertelig tilstede på “Soul Stream”.

Alle de ti “låtene” er kollektivt unnfanga der og da. Vi snakker om tre/fire musikanter med schwære ører som tydeligvis trives både i slike landskap og med hverandre. Det er masse dynamikk i uttrykket og det er like spennende for de involverte som for oss hvor musikken tar veien. Jeg støtter Pat Metheny: Paal Nilssen-Love for president!

PS I tillegg skal Lasse Marhaug ha masse ære for to fine covere.

Michiyo Yagi/Paal Nilssen-Love/Lasse Marhaug

Angular Mass

PNL Records/Musikkoperatørene

Michiyo Yagi/Joe McPhee/Paal Nilssen-Love/Lasse Marhaug

Soul Stream

PNL Records/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg