Country and jazzern

Finske Kalle Kalima er et helt nytt navn for meg. Han forteller oss raskt at her er det bare å sperre opp ørene.

Kalle Kalima er et nytt spennende gitarnavn.

Kalle Kalima (42) hadde en gitarlærer i sine fødeby Helsingfors som hadde en forkjærlighet for countrymusikk. Den inspirasjonen har aldri forlatt Kalima og, sjøl om han har blitt en meget langt framskreden jazzmusikant, så har altså lysten til å utforske countrymusikken med en jazzinnfallsvinkel aldri forlatt Kalima.

Etter studier ved Sibelius-akademiet i hjembyen gikk ferden til videre studier i Berlin og der har han også bosatt seg. Han har jobba med mange slags uttrykk opp gjennom sin karriere, mye frijazz, og han har blant andre jobba med storheter som Juhani Aaltonen og Tomasz Stanko. Han spiller også med den finske popkultstjerna Jimi Tenor, så allsidigheten til Kalima er det absolutt ingenting å si noe på.

På mitt første med Kalima har han altså laga musikk som trommelegenden Buddy Rich ikke ville likt. Han sa nemlig en gang skulle legges inn på sjukehus at han var allergisk mot to ting: country og western!

Her har Kalima tatt for seg musikk som er kjent for mange gjennom en rekke legendariske westernfilmer fra 50-tallet og framover. Den legendariske russisk/amerikanske komponisten Dimitri Tiomkin står for mange av låtene som “Ballad of the Alamo”, “High Noon”, “The High and the Mighty” og “The Green Leaves of Summer”. Når så dette blant annet blir krydra med “Ghost Riders in the Sky”, “El Paso”, “Hallelujah” og “South of the Border” pluss finske “svisker” av blant andre Jean Sibelius, så er dette et sjeldent og spennende utgansgpunkt.

Kalima har en tøff og annerledes tone i gitaren sin med spor av både countrygitarister og John Scofield. Når han så har med seg den tyske trommeslageren Max Andrzejewski og den amerikanske bssisten Greg Cohen, med fartstid både hos Ornette Coleman og John Zorn, så har han det rette reisefølget til å skape et deilig, vakkert og usedvanlig melodisk visittkort med røtter både i country og jazz.

Det er altså mulig at Buddy Rich ikke ville ha digga dette. Det bryr ikke jeg meg noe særlig om – dette har nemlig blitt et herlig møte med Kalle Kalima. Det finnes bare to typer sa Duke Ellington: god og dårlig. “High Noon” hører hjemme i kategorien god musikk.

Kalle Kalima

High Noon

ACT/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg