Sagt så vakkert

Når Tord Gustavsen gir oss et nytt visittkort, så er det vanligvis en begivenhet. “What Was Said” har faktisk blitt en helt spesiell sådan.

Jarle Vespestad, Simin Tander og Tord Gustavsen sammen på en nydelig ekskursjon.

Etter seks fantastisk suksessrike trio- og kvartettskiver på ECM, hundrevis av konserter på de fleste kontinenter og et neddempa og vakkert uttrykk han har helt aleine om, har nå Tord Gustavsen gitt oss ei ny side av seg sjøl.

Sammen med den afghansk-tyske vokalisten Simin Tander og hans sjelsfrende siden starten på 2000-tallet, trommeslager Jarle Vespestad, har Gustavsen skapt musikk så inderlig og unik at det hjertet som er uberørt av dette trenger tung profesjonell hjelp.

Tord Gustavsen i nærkontakt med både musikken og pianoet.

De tre har tatt for seg en rekke norske salmer/hymner og fått oversatt tekstene til det afghanske språket pashto. Dette har sjølsagt vært ei stor utfordring både tekstmessig og musikalsk, men du verden for ei utrolig vakker løsning de tre har funnet fram til. Dessuten gir de oss også sufi-poesi i engelsk gjendiktning satt til originalmusikk av Gustavsen. Som alltid er det musikalske uttrykket til Gustavsen preget av minimalisme – av og til er det så skjørt at jeg nesten er redd for at det det hele skal falle sammen, men jeg vet jo av erfaring at det ikke kommer til å skje – og usedvanlig vakre melodier.

For første gang benytter også Gustavsen elektronikk og synthbass, men han gjør det sjølsagt med den samme finfølelse som han har forført en stor musikkverden med allerede med sitt flygel.

Simin Tander er et nytt bekjentskap for meg, men det tar ikke lang tid å skjønne hvorfor Gustavsen har ønska å samarbeide med henne. De to – og på alle slags måter også Jarle Vespestad, en av improvisert musikks mest allsidige, følsomme og mest virtuose perkusjonister – har funnet hverandre i et nytt, inderlig og usedvanlig vakkert musikalsk landskap. Det er bare å takke og nyte – ofte og lenge.

Tord Gustavsen

What Was Said

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg